X
 
 

Бойко разби Слави

31614 24
photo of Бойко разби Слави
Снимка: Колаж/Actualno.com
Чаканото с много голям интерес гостуване на премиера Бойко Борисов при Слави Трифонов определено не задоволи очакванията. Това е субективна преценка на много известни лица в българската журналистика, обединена в думата БезСЛАВно, към която се присъединявам.

Просто казано – интервюто не се превърна в двубой. Това се очакваше, не го получихме. Защо не го получихме е отделен въпрос. Дали защото Слави толкова си може, дали защото не искаше или защото е бил принуден по определен начин – само той знае отговора и аз няма да спекулирам с това. Ще обърна обаче внимание на пропуските, които се получиха.

Започваме от подготовката за интервюто и най-важният въпрос – какво искаме да покажем с него? Логичният и чакан от всички отговор е картината на управлението на Борисов от устата на Борисов. Това предполага водещият интервюто да е наясно с тази картина предварително. Повтарям – да е наясно предварително. След това идва изборът на теми – логично е да са тези, които са най-важни за обществото и по които има противоречия. Не може обаче да са абсолютно всички такива теми – трябва да са няколко, за да ти стигне времето, все пак говорим за телевизионно шоу, не за роман.

Следваща стъпка – да се подготвиш адски добре по въпросните теми. Да предвидиш какво ще ти отговори гостът, за да можеш да го поставиш в позиция да отговаря на трудни въпроси, на питания, при които не можеш да минеш просто ей така, с някой популизъм. И понеже става въпрос за Бойко Борисов, който много често в редките такива случаи на точни въпроси се измъква с откровени лъжи, звучащи обаче добре на камера, задачата на Трифонов беше когато това става, той да показва лъжата. Ето и няколко примера от самото интервю:

Темата "Горива"

Защо Слави Трифонов не направи като Бойко Борисов за държавните финанси и не извади изследване, според което разликата между крайната цена на горивата и удържаното от държавата в акциз т.е. тази разлика, която остава при търговеца, е една от най-големите в Европа? Такива изследвания има достатъчно – едва ли за екипа на шоуто щеше да е проблем да ги намери. А като го намерят и Слави го покаже на Борисов, да го попита простичкото "защо така"? След това да го попита и защо държавата не отправи въпрос към "независимата" КЗК - не намира ли проблем в това отношение?

Темата "Джи Пи Груп"

Борисов обяви, че прокуратурата вече се е захванала с фирмата. Всъщност това не е така – прокуратурата обвини двама души от фирмата в "престъпен сговор" за получаване на облаги от финансови престъпление. Разследващият сайт „Биволъ“ обаче разкри темата по съвсем друг начин – че "Джи Пи Груп" като компания е част от мрежа за пране на пари от еврофондове, в която присъстват и държавни служители! Така че работа на Слави Трифонов беше да припомни на Борисов точно това и да го попита защо няма още разследване в тази насока. Можеше и да го пита как така нарежда на шефа на АПИ да намери по кой закон да спре "Джи Пи Груп" от участие във всякакви поръчки и използва за аргумент "да докажат правотата и невинността си". И да завърши със следните два въпроса: 1. България правова държава ли е? 2. Знаете ли, г-н Борисов, че в правовите държави си невинен до доказване на противното, а не виновен до доказване на противното?

Темата "КТБ"

Борисов обяви, че вината за краха на банката е изцяло на БСП, а по време на първия му мандат начело на държавата тази банка, както и "другите", били финансово стабилни и цъфтящи, а освен това той направил така, че да бъдат изтеглени парите на държавните предприятия в КТБ. Всъщност въпросните правила за парите на държавните предприятия ги изготви служебното правителство на Марин Райков – Слави не го припомни. По-важното е, че ако го беше припомнил, моментално следваха няколко въпроса – вие, г-н Борисов, явно считате правилата за Ваша идея, влиял ли сте на служебния кабинет? След като ги считате за Ваша идея, защо е трябвало въобще да се стига до тази идея, когато, по собствените ви думи, КТБ и всички банки въобще са си се развивали отлично и всичко е било чудесно?

Темата "Николай Нанков"

Според Борисов бившият регионален министър Николай Нанков останал зам.-регионален министър, след като подаде оставка заради автобусната катастрофа в Искърското дефиле, при Своге, защото бил истински експерт по ТОЛ системата. Въпросът е – какъв експерт е човек, който не се оправи с ЕДИН път, но много знае за управлението на СИСТЕМА от пътища?

Примери в този разговор какво трябваше да бъде питано, но не беше питано - бол. Истината е, че Слави Трифонов трябваше да подходи към интервюто като към война. Ако не знае как, тезите на Сун Дзъ вече ги издават и в по-малки книжки. А една от най-важните е, че противникът се посреща на бойно поле, което ти си избрал. Защо не го направи, Слави? Или пееш "Нема такава държава", но всъщност вече си част от нея? А може би винаги си бил - точно както Борисов каза още през 2010 година, когато твореше поредната си смешка - че "тия дни" ще внесат законопроект за медийната собственост. Е, внесе го Делян Пеевски и го приеха ...

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 11 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Има ли още някой на който да не му е ясно? Слави е принуден от Бойко по някакъв начин (не знаем точно какъв) да се държи по този начин. А резултатът от всичко е една хубава (може би добре платена?) реклама на Бойко Борисов в шоуто на Слави. Или както видях някъде такъв въпрос, въпросът беше: Бойко Борисов ли гостува в шоуто на Слави Трифонов, или Слави Трифонов гостува в шоуто на Бойко Борисов? Аб виж още ›› е има ли още малоумници които да го гледат тоя гологлавия? Сигурно има, те селата още не са напълно обезлюдени, пък и много селяни живеят по големите градове вече... Та да завърша с още една общоизвестна фраза, а именно, че във много държави по света има мафия. В България обаче, мафията си има държава!!! Да ви е честито, като сте такива празноглавци да гласувате за всеки който ви обещае морковче! Всъщност, вече е късно, защото както и да гласувате, ако щете гласувайте и за марсианската партия, пак Бойко и ГЕРБ ще "спечелят" "изборите". Не помните ли как БКП печелеше едни нагласени и режисирани избори? Е, така ще е и отсега занапред с ГЕРБ. Скоро очаквам нов Член 1-ви в Конституцията... За ръководната роля на партията. Този път не на БКП а на ГЕРБ.
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  "Трифонов излъсквал имиджа на Борисов". Що за нелепа констатация ? Истината е, ще Чалгаринът е с пословично ниска обща култура и че няма грам компетентност по икономика и управление, за да може да опонира. Не че Бойко Борисов е толкова квалифициран, но в сравнение с Дългуча е къде, къде по-ерудиран, а да не говорим за безспорните му качества на обигран играч !
  : 3 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Договорено и уредено, всеки си получи своето, Баце се показа като Вожд на ГРОБарите а Слави показа че е готов да му служи !
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Интелектуалният багаж и компетентността по икономика и управление на Чалгарина е колкото на едно учиндолско магаре. Изчита предварително написаните му от "сценаристите" въпроси, ала не е в състояние да опонира по нито една от темите. Там е проблемът !
  : 3 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  В такива случаи се казва "уреден мач", всичко предварително договорено, режисурата наред и Мафиота величествено излиза от битката като победител !
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Какво е виновен Баце като Славуца си дава гъзъ под наем?!
  : 4 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Славуца не успя в суматохата да пита дали пИдал бОКО гълта или плюе мат'ряла. Предполага се, че като пълен простак плюе!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  докато ти, умникът, гълташ.
  : 4 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Още преди 10 години, преподавателката по български език и литература на дъщеря ми, даваше Слави като пример как не се говори (че няма добър и правилен изказ. Сега целият народ разбра това.
 • Недев 6 Недев преди 9 месеца Профил на трол?
  Толкова може Слави.Интелекта му е твърде нисък за да дебатира каквото и да е Борисов.
 • Шоуто на Слави 6.1 Шоуто на Слави преди 9 месеца Профил на трол?
  От шоумен като Слави не става разследващ журналист!
  : 2 !
 • Шекспир 5 Шекспир преди 9 месеца Профил на трол?
  Тио двамцата изиграха по голЕЕЕмо театро от моята КОМЕЕДИЯ.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Коалиция на гологлавите, казваш ! Какво унижение и подигравка за българската държава - да ни спускат едно чалгарски ревящо магаре, за да управлява нашата икономика и общество ! Какво лошо сме им направили на олигарсите, че така да ни се изгаврят ?
  : 1 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Мисля си, че се задава бъдеща коалиция между ГЕРБ и партия на Слави....
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Те са си дружки, един кукловод им дърпа конците, в едно гърненце пръцкат!
  : 15 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Славуца и пИдал бОКО са от един и същ джендър.
  : 13 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Не сме народ а стадо овце и такива като бойко ще ни стрижат кооолкото си искат...жална ни майка робска...свободни са тези който избягаха на запад...тук остаха мутри и циганек тук таме идиоти като слави от учиндол.
 • Д.Кънев 3.1 Д.Кънев преди 9 месеца Профил на трол?
  За съжаление си прав.
  : 8 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  "...тук остаха мутри и циганек тук таме идиоти..." Ти от кои си? 'Щот' я съм ут пуследните и съм на плущада, прид пърлементъ.
  : 5 !
 • Николай 3.3 Николай преди 9 месеца Профил на трол?
  аз не съм нито едно от изброените, но смятам че който иска в Бг да е добре трябва да бъде тук и да се бори не с цинизми а с конкретни дела
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Резултата от очакванията, че личност или партия ще ни избави от проблемите, винаги е бил разочарование. Дали има връзка не знам, но протестите стихнаха. Били хаотични, с неясни и различни искания, рехави и още какви ли не. А всичко зависи най вече от народа. ""Те няма да въстанат, докато не се осъзнаят, а не могат да се осъзнаят, преди да въстанат." (Джордж Оруел)
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Джордж Оруел е просто велик! Искам само да добавя нещо. Тези наивни очаквания, че една партия или личност (например царя) ще ни избави от проблемите, от бедността, от мизерията, да ви кажа си имат сериозна причина. А тази причина някой трябва да я назове нали? Тая причина според мен са тези 45 години див болшевишки комунизъм от азиатски тип в измъчената ни родина. От 1944 г. когато партизаните са виж още ›› слезли от планини и гори до 1989 г., когато пак комунисти, но младите извършиха преврат срещу другите комунисти - по-старите. А народът? Народът е така научен. Имаше Член 1-ви в Конституцията, за ръководната роля на БКП. БКП беше партията "майка". Беше партията "закрилница" - тя се грижеше за всичко. Партията даваше образование на народа. Партията даваше работа на народа. Партията, партията, партията... Е, и логично след като на народа (на обикновения българин) беше отнета възможността за каквато и да е инициатива, този същия българин се превърна в пасивно, кротко добиче. И как да очакваме същия този българин да прояви инициатива? Как да очакваме да се вдигне на бунт, на въстание, на активен протест най-малкото? Не, българинът се ограничава до това, да си пусне бюлетината (слава на Бога че поне тази възможност му дават) на поредните избори. И после пак попържа: "И тия ни излъгаха като ония".
  : 4 !
Нагоре