Бойко разби Слави

47702
Бойко разби Слави
Снимка: Колаж/Actualno.com

Чаканото с много голям интерес гостуване на премиера Бойко Борисов при Слави Трифонов определено не задоволи очакванията. Това е субективна преценка на много известни лица в българската журналистика, обединена в думата БезСЛАВно, към която се присъединявам.

Просто казано – интервюто не се превърна в двубой. Това се очакваше, не го получихме. Защо не го получихме е отделен въпрос. Дали защото Слави толкова си може, дали защото не искаше или защото е бил принуден по определен начин – само той знае отговора и аз няма да спекулирам с това. Ще обърна обаче внимание на пропуските, които се получиха.

Започваме от подготовката за интервюто и най-важният въпрос – какво искаме да покажем с него? Логичният и чакан от всички отговор е картината на управлението на Борисов от устата на Борисов. Това предполага водещият интервюто да е наясно с тази картина предварително. Повтарям – да е наясно предварително. След това идва изборът на теми – логично е да са тези, които са най-важни за обществото и по които има противоречия. Не може обаче да са абсолютно всички такива теми – трябва да са няколко, за да ти стигне времето, все пак говорим за телевизионно шоу, не за роман.

Следваща стъпка – да се подготвиш адски добре по въпросните теми. Да предвидиш какво ще ти отговори гостът, за да можеш да го поставиш в позиция да отговаря на трудни въпроси, на питания, при които не можеш да минеш просто ей така, с някой популизъм. И понеже става въпрос за Бойко Борисов, който много често в редките такива случаи на точни въпроси се измъква с откровени лъжи, звучащи обаче добре на камера, задачата на Трифонов беше когато това става, той да показва лъжата. Ето и няколко примера от самото интервю:

Темата "Горива"

Защо Слави Трифонов не направи като Бойко Борисов за държавните финанси и не извади изследване, според което разликата между крайната цена на горивата и удържаното от държавата в акциз т.е. тази разлика, която остава при търговеца, е една от най-големите в Европа? Такива изследвания има достатъчно – едва ли за екипа на шоуто щеше да е проблем да ги намери. А като го намерят и Слави го покаже на Борисов, да го попита простичкото "защо така"? След това да го попита и защо държавата не отправи въпрос към "независимата" КЗК - не намира ли проблем в това отношение?

Темата "Джи Пи Груп"

Борисов обяви, че прокуратурата вече се е захванала с фирмата. Всъщност това не е така – прокуратурата обвини двама души от фирмата в "престъпен сговор" за получаване на облаги от финансови престъпление. Разследващият сайт „Биволъ“ обаче разкри темата по съвсем друг начин – че "Джи Пи Груп" като компания е част от мрежа за пране на пари от еврофондове, в която присъстват и държавни служители! Така че работа на Слави Трифонов беше да припомни на Борисов точно това и да го попита защо няма още разследване в тази насока. Можеше и да го пита как така нарежда на шефа на АПИ да намери по кой закон да спре "Джи Пи Груп" от участие във всякакви поръчки и използва за аргумент "да докажат правотата и невинността си". И да завърши със следните два въпроса: 1. България правова държава ли е? 2. Знаете ли, г-н Борисов, че в правовите държави си невинен до доказване на противното, а не виновен до доказване на противното?

Темата "КТБ"

Борисов обяви, че вината за краха на банката е изцяло на БСП, а по време на първия му мандат начело на държавата тази банка, както и "другите", били финансово стабилни и цъфтящи, а освен това той направил така, че да бъдат изтеглени парите на държавните предприятия в КТБ. Всъщност въпросните правила за парите на държавните предприятия ги изготви служебното правителство на Марин Райков – Слави не го припомни. По-важното е, че ако го беше припомнил, моментално следваха няколко въпроса – вие, г-н Борисов, явно считате правилата за Ваша идея, влиял ли сте на служебния кабинет? След като ги считате за Ваша идея, защо е трябвало въобще да се стига до тази идея, когато, по собствените ви думи, КТБ и всички банки въобще са си се развивали отлично и всичко е било чудесно?

Темата "Николай Нанков"

Според Борисов бившият регионален министър Николай Нанков останал зам.-регионален министър, след като подаде оставка заради автобусната катастрофа в Искърското дефиле, при Своге, защото бил истински експерт по ТОЛ системата. Въпросът е – какъв експерт е човек, който не се оправи с ЕДИН път, но много знае за управлението на СИСТЕМА от пътища?

Примери в този разговор какво трябваше да бъде питано, но не беше питано - бол. Истината е, че Слави Трифонов трябваше да подходи към интервюто като към война. Ако не знае как, тезите на Сун Дзъ вече ги издават и в по-малки книжки. А една от най-важните е, че противникът се посреща на бойно поле, което ти си избрал. Защо не го направи, Слави? Или пееш "Нема такава държава", но всъщност вече си част от нея? А може би винаги си бил - точно както Борисов каза още през 2010 година, когато твореше поредната си смешка - че "тия дни" ще внесат законопроект за медийната собственост. Е, внесе го Делян Пеевски и го приеха ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com