Цигулката, тракторът, ваната за крака и електронната цигара (ВИДЕО И СНИМКИ)

8177
Цигулката, тракторът, ваната за крака и електронната цигара (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: iStock

Броени дни остават до Коледа и децата вече пишат своите писма до белобрадия старец. Коледа - време, изпълнено с надежда, със светлина, с намерение за прошка, с надежда да сме по-добри, да направим себе си, нашия живот и този на децата ни - по-стойностен и смислен.

Фейсбук отдавна е станал част от живота ни, място, в което задаваме въпросите си, споделяме болката си, хвалим се с постигнатото. И напълно логично вместо сняг навън заваляват въпросите, свързани с подаръците за децата. 

Трактор или електронна цигара

Още: "Дедал": Школата, която променя света на младите (ВИДЕО)

Мрежовата седянка показа пост на майка, чието дете е поискало за Коледа - цигулка. От нищото. Първи коментар - "ами той утре ще поиска трактор!" Втори коментар - "не разбирам защо някои родители изпълняват всички прищевки на децата си - то някои майки и електронни цигари им купуват". Трети коментар - "в детската градина на дъщеря ми всички поискаха вана за крака, защото Ваня поискала вана за крака". В никакъв случай не омаловажавам значимостта на трактора, който има своята важна роля в осигуряването на прехраната на населението. За ваната за крака... не зная. Но в случая става въпрос за ясно изразено желание на детето.

Тракторът и електронната цигара. Снимка: Принтскрийн Facebook

Първите седем

Още: Изкуството като превенция на депресията: Каузата на T.R.A.P. (ВИДЕО)

Преди дни бяха публикувани резултатите от проучването на PISA, според които българските ученици са на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно. Темата е сложна, но все пак е свързана с умения, основните от които се придобиват У ДОМА - през първите седем години. От там нататък е Божа работа дали нечий добър пример ще събуди детското съзнание да намери сили в себе си да развие някой от талантите си.

Трактор в царевична нива. Снимка: istock

Но това е трудно, изисква усилие, осмисляне, спазване на правила, създаване на навици от страна на родителя, които да бъдат предадени и върху детето. 

Най-лесно е разбира се за купим поредната пластмасова играчка, която не е много по-евтина от цигулките, които се ползват в началото на обучението. 

Що е цигулка

И изобщо какво значи цигулка. ЦИ-ГУЛ-КА! - ж.р., съществително име. Лъково-струнен музикален инструмент с четири струни, който има най-големи технически и художествени възможности и е с най-висока звучност.

Васко Василев специално за Actualno.com: От нас зависи животът ни да е по-добър (ВИДЕО)

И така се започва

Освен това няма да е само цигулката. Ще трябват и уроци, тичане в обедната почивка, след работа. Къде, къде по-лесно е вечер да се седне на дивана и да се изгледа поредното реалити, в което напомпани с модерните вещества за красота дами и едва свързващи повече от две думи в изречение господа, просто няма да оставят време за цигулка. Истинско чудо е, че в атмосферата, която заобикаля децата ни от НИЩОТО изниква цигулка. 

Но, моля ви, родители: Ако детето Ви иска, ако въпреки, че в дома ви се слуша чалга, от някъде в детското му съзнание е проблеснала идеята за красивото, ценното, стойностното, истинското, оцеляло през вековете - не го гасете.

Цигулка с коледна украса. Снимка: istock

Вземете му цигулка, дори ако след няколко месеца я остави (което също зависи от вас), купете му китара, пиано, статив, бои, с които ще омаже и къщата ви, тичайте като луди след работа, за да го заведете на танци, пеене, солфеж... Защото, защото сте родител, за да запознаете детето си с важните неща в живота. Родител сте, не за да бъде детето ви като вас, а за да ви надскочи, да ви развие в по-добрата ви версия. Другото е лесно, нищо хубаво не е лесно.

И дори синът ви или дъщеря ви да не станат музиканти, артисти или художници, ще сте сигурни, че сте вложили усилия и сте опитали и това със сигурност ще е най-доброто, което сте направили за него. Отпечатъкът от досега с изкуството ще остави своите следи във възпитанието на детето и със сигурност ще измести в съзнанието и всекидневието му поне един трактор, електронна цигара или вана за крака.

Коледа идва. Чудесата се случват.

П.П. Детето ще получи цигулка!

Културата, без която някак си можем

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com