Да подарим книга за всеки политик на Коледа

4400
Да подарим книга за всеки политик на Коледа
Снимка: iStock/Guliver

Хубавата инициатива "Подари книга за Коледа" не трябва да оставя най-нуждаещите се от нея без нещо за четене. Нашата работа винаги е била да проявяваме загриженост към хората във властта и ще проявим още веднъж, давайки няколко идеи. 

1. Ивaн Гeшeв - За духа на законите. Монтескьо

Тъй като преди време главният прокурор заяви, че идеята за разделението на властите е дясно екстремистка, нека се потопим в прозренията на най-големия десен екстремист, терорист и член на "Демократична България" - Монтескьо. Онези общи положения, които са в основата на всяка съвременна демокрация, биха могли да се сторят твърде отвлечени на, както се казва на тъп вестникарски език "прокурор номер едно", но ние сме длъжни да предложим най-добрия подарък. Ще кажете, че той не е политик, но понеже тъкмо той не обича разделението на властите, затова и попада в списъка с предложения. 

2. Пламен Георгиев - Дон Кихот. Сервантес

Пламен Георгиев бе изпратен на почетната служба като консул във Валенсия, след като се оказа основно действащо лице в скандала "Апаратментгейт". Но понеже добре помним неговата истинска борба с корупцията и заместването на ветрени мелници с проветрива сауна, построена на огромната му и недекларирана тераса, ни се ще този идеализъм да има и подходящ литературен еквивалент. Заради това - класиката на класиките и то идваща от страната, в която той бе мъчително заточен в каторжнически условия.

3. Валери Симеонов - Метаморфозата. Кафка

Симеонов се завърна след като бе прогонен от майките на деца с увреждания миналата година, предимно, за да покаже, че пак мисли същото, което е мислил навремето - че нещо работата срещу него е нагласена, тормозят го политически. Е, впечатлени от уменията му да преживява катарзиси и да преобръща собствената си и преживяла оставката, но и възкресението след нея, персона, считаме, че "Метаморфозата" на Кафка е най-подходящата възможност.

4. Борисов - Строители на съвременна България. Симеон Радев

Стига с тоя Винету, побъркахте от подигравки човека. Тъкмо наскоро бе открит паметник на Симеон Радев, а всички знаем, че след време ще изгрее и паметник настоящия, бившия и бъдещ премиер. След толкова магистрали, детски градини и хиляди прерязани ленти той би могъл да се включи в пантеона на строителите на башсъвременна България, тоест, на онова, което ще остане, когато туризмът развие все по-добре гидовете за постапокалиптични дестинации.  

5. Цветан Цветанов - По пътя. Джак Керуак

Блудният син на ГЕРБ, който обикаляше провинции след провинции, за да строи партийни комитети вече може да попътува истински. Без да му се налага да облича носии, говори мило на баби, строява пехота от герб-мъже, герб-жени, герб-деца и други подобни отрасли на политическата промишленост. 

6. Асоциацията на индустриалния маргинал - Гроздовете на гнева. Стайнбек.

Страшната драма с неплатения първи ден болничен, който пречи на големия бизнес да генерира страшно-големи-базирани-на-ниско заплащане-приходи, а ако плаща въпросния болничен, би генерирал само с-една-йота-по-малко-страшно-големи-базирани-на-ниско заплащане-приходи, се нуждае от литературно проясняване. "Гроздовете на гнева" на Стайнбек е чудесна книга, която да обясни онези хубави динамики, движещи работническите маси и които рано или късно ще се проявят както си трябва. А тук вече се опитахме и да предположим как биха изглеждали българските народни приказки, разказани от асоциацията. 

7. Дaнaил Кирилoв - Permanent record. Едуард Сноудън

Автобиографията на Едуард Сноудън излезе тази година, а тъй като знаем, че министърът се интересува от различни бели хакери, време е да се запознае и с най-черния. 

8. Волен Сидеров - Полет над кукувиче гнездо. Кен Киси

Не че въобще споделяме наивната представа как Волен, видиш ли, "има нужда от хапчета" - той, както каза преди време един страхотен политически анализатор, "не е зъл - ролята му е зла". Но все пак понеже симулира налудничаво поведение, може да почерпи вдъхновение от най-хубавата книга по този въпрос.

9. Хората в СДС - Хроника на една предизвестена смърт. Маркес

Онзи весел знак с двете изпънати пръстчета, който вълнуваше площади и булеварди през 90-те подпъхна същите пръстчета в последен опит да се монетизира и без това нищожния електорат, който е останал там предимно от носталгия. ГЕРБ ще доусвои малкото, останало за усвояване от тях. Останалото е история; повторила се като фарс.

10. За целия парламент - Фермата на животните. Джордж Оруел

Без пояснения.

 

Автор: Райко Байчев


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Дзен или изкуството да изслушваш главни прокурори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com