X
 
 

Да подарим книга за всеки политик на Коледа

3075 8
Да подарим книга за всеки политик на Коледа
Снимка: iStock/Guliver
Хубавата инициатива "Подари книга за Коледа" не трябва да оставя най-нуждаещите се от нея без нещо за четене. Нашата работа винаги е била да проявяваме загриженост към хората във властта и ще проявим още веднъж, давайки няколко идеи. 

1. Ивaн Гeшeв - За духа на законите. Монтескьо

Тъй като преди време главният прокурор заяви, че идеята за разделението на властите е дясно екстремистка, нека се потопим в прозренията на най-големия десен екстремист, терорист и член на "Демократична България" - Монтескьо. Онези общи положения, които са в основата на всяка съвременна демокрация, биха могли да се сторят твърде отвлечени на, както се казва на тъп вестникарски език "прокурор номер едно", но ние сме длъжни да предложим най-добрия подарък. Ще кажете, че той не е политик, но понеже тъкмо той не обича разделението на властите, затова и попада в списъка с предложения. 

2. Пламен Георгиев - Дон Кихот. Сервантес

Пламен Георгиев бе изпратен на почетната служба като консул във Валенсия, след като се оказа основно действащо лице в скандала "Апаратментгейт". Но понеже добре помним неговата истинска борба с корупцията и заместването на ветрени мелници с проветрива сауна, построена на огромната му и недекларирана тераса, ни се ще този идеализъм да има и подходящ литературен еквивалент. Заради това - класиката на класиките и то идваща от страната, в която той бе мъчително заточен в каторжнически условия.

3. Валери Симеонов - Метаморфозата. Кафка

Симеонов се завърна след като бе прогонен от майките на деца с увреждания миналата година, предимно, за да покаже, че пак мисли същото, което е мислил навремето - че нещо работата срещу него е нагласена, тормозят го политически. Е, впечатлени от уменията му да преживява катарзиси и да преобръща собствената си и преживяла оставката, но и възкресението след нея, персона, считаме, че "Метаморфозата" на Кафка е най-подходящата възможност.

4. Борисов - Строители на съвременна България. Симеон Радев

Стига с тоя Винету, побъркахте от подигравки човека. Тъкмо наскоро бе открит паметник на Симеон Радев, а всички знаем, че след време ще изгрее и паметник настоящия, бившия и бъдещ премиер. След толкова магистрали, детски градини и хиляди прерязани ленти той би могъл да се включи в пантеона на строителите на башсъвременна  България, тоест, на онова, което ще остане, когато туризмът развие все по-добре гидовете за постапокалиптични дестинации.  

5. Цветан Цветанов - По пътя. Джак Керуак

Блудният син на ГЕРБ, който обикаляше провинции след провинции, за да строи партийни комитети вече може да попътува истински. Без да му се налага да облича носии, говори мило на баби, строява пехота от герб-мъже, герб-жени, герб-деца и други подобни отрасли на политическата промишленост. 

6. Асоциацията на индустриалния маргинал - Гроздовете на гнева. Стайнбек.

Страшната драма с неплатения първи ден болничен, който пречи на големия бизнес да генерира страшно-големи-базирани-на-ниско заплащане-приходи, а ако плаща въпросния болничен, би генерирал само с-една-йота-по-малко-страшно-големи-базирани-на-ниско заплащане-приходи, се нуждае от литературно проясняване. "Гроздовете на гнева" на Стайнбек е чудесна книга, която да обясни онези хубави динамики, движещи работническите маси и които рано или късно ще се проявят както си трябва. А тук вече се опитахме и да предположим как биха изглеждали българските народни приказки, разказани от асоциацията. 

7. Дaнaил Кирилoв - Permanent record. Едуард Сноудън

Автобиографията на Едуард Сноудън излезе тази година, а тъй като знаем, че министърът се интересува от различни бели хакери, време е да се запознае и с най-черния. 

8. Волен Сидеров - Полет над кукувиче гнездо. Кен Киси

Не че въобще споделяме наивната представа как Волен, видиш ли, "има нужда от хапчета" - той, както каза преди време един страхотен политически анализатор, "не е зъл - ролята му е зла". Но все пак понеже симулира налудничаво поведение, може да почерпи вдъхновение от най-хубавата книга по този въпрос.

9. Хората в СДС - Хроника на една предизвестена смърт. Маркес

Онзи весел знак с двете изпънати пръстчета, който вълнуваше площади и булеварди през 90-те подпъхна същите пръстчета в последен опит да се монетизира и без това нищожния електорат, който е останал там предимно от носталгия. ГЕРБ ще доусвои малкото, останало за усвояване от тях. Останалото е история; повторила се като фарс.

10. За целия парламент - Фермата на животните. Джордж Оруел

Без пояснения.

 

Автор: Райко Байчев


Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Те, политиците ни, са прочели по една книга някъде в началното училище. При тях най-дефицитна е тоалетната хартия. Народното събрание винаги е в преразход. Затова - по един чувал на всеки!
 • Октомври 3 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Точно така actualno com , целият екпи сте мой врагове. А , се налага да припомня тук в случея , че всеки мой политически враг е или Враг на Народа или негов/а Съучастник/чка. И не може да има друго мнение по въпроса. Не е валидно и аз мога да го докажа. От тук от там го правя и винаги при възможност ше го правя. Зашото така се налага с оглед положената ми военна клетва от Новобрански център еди ко виж още ›› й си в поделение еди къде си. за ВЯРНОСТ КЪМ БЪЛГАРИЯ.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Кое ли ми дава право да говоря от името на НАРОДА/Член*5/ ? Естествено НИКОЙ , но аз не пиша от името на НАРОДА/Член*5/ Аз наистина нямам това Право , но аз съм субект от НАРОДА/Член*5/ Субекти сте и вие или поне една част/ знам ли/ Само , че НЕ Е В интерес на НАРОДА тук да го призовавате да си отделя част пт парите за ТЕЗИ ДЕТО СА МУ СЪЗДАВАЛИ , СЪЗДАВАТ И СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ МУ СЪЗДАВАТ ОГРОМНИТЕ П виж още ›› РОБЛЕМИ , КРАЖБИ И ИЗДЕВАТЕЛСТВА. Аз само го ПОДЧЕРТАВАМ.
  : 0 !
 • Нестор 2 Нестор преди 3 седмици Профил на трол?
  Ам за наш'то Марги подарък няма ли? Толкова се труди, милата, що постинги изписа, езика си прехапваше от бързане - и на' - няма нищо за нея. Не може така, айде "Полет над кукувиче гнездо" да е за нея пък? За другаря Октомври също, но там работата е лесна - "Как се каляваше стоманата" ще му стои отлично.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Първо аз тази книга я имам и съм чел няколко пъти даже. Второ започне ли така врага да ми подарява неша или опонента според политкоректноста то нещата са ясни на къде отиват. Ама каква по хубаво за България и Народа /Член*5/ един ден всичките отговорни за Антинародната и Антидържавна политика да бъдат осъдени на различни срокове тво. Както и техните съучастници разбира се. Какво по хубаво би имало виж още ›› от това за Народа и България.
  : 1 !
 • Октомври 2.2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Но , ето байчев призовава значи аз да дам например 5 лева за някаква книга и да я подаря на все тая кой. Така е аз тези 5 лева няма за какво друго да ги похарча или каквото или да ги подаря на който и да е било/а ? Ама аз не , че съм им давал. Те са си взмиали с пълни щепи и от нашите и така нататък. Е , как да дам и 3 лева нещо за тези ? Обаче байчев призовава нали.
  : 0 !
 • Октомври 1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Ххахахахахахаха. После байчев не бил техен съучастник. Демек един вид ви призовава да отделите пари или пари дето сте отделяли или някой друг . Е срам имаш ли байчев ? Не нямаш. Всъшност на тези НЯМА какво да им се подарява , а ЗАЧИСЛЯВА. ЛОПАТИ , КИРКИ , И ДРУГИ ОРЪДИЯ НА ТРУДА. Но , ето байчев Даже и Призовава да им се подарява .
 • Октомври 1.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  А, по принцип наистина що за същество трябва да бъде някой , че да иска да Подарява нешо на тия ? Ама това е повече от ГАВРА и най вече със самият себе си. Ама на тези дори и пълна кофа с боклук не може да се подарява бе. Единствено да се ЗАЧИСЛЯВА. ХАХАХАХАХА
  : 0 !