DARPA създава мрежа от тайни складове на дъното на океана

17248
DARPA създава мрежа от тайни складове на дъното на океана

Създаването на секретни складове, в които да се съхранява оръжие, амуниции и продукти за случаи на непредвидени ситуации или военни действия, е достатъчно стара и общоприета практика. В продължение на столетия армията и флотата на различните държави създават подобни складове на териториите на приятелските страни. От Управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) на Пентагона възнамеряват да доразвият тази идея, организирайки мрежа от складове, скрити на дъното на морето или океана. Тези складове, лежащи в дълбините в продължение на години, могат да бъдат активирани по команда отвън, след което да изплуват на повърхността, предоставяйки достъп до боеприпасите, оборудването и продуктите.

Развивайки тази идея, от DARPA дадоха старт на програмата "Upward Falling Payloads". В рамките на програмата трябва да бъдат създадени универсални капсули, способни да останат на морското дъно продължително време. В тях трябва да се запазят всички условия, благоприятни за продължително съхраняване на различни видове стоки, започвайки от амуниции, снаряжение и дори готови за използване безпилотни летателни апарати. Там трябва да може да се „консервират“ средства за комуникация, както и готово за експлоатация оборудване за радиоелектронно разузнаване и противодействие. Освен това капсулите-складове може да бъдат оборудвани с множество сензори, позволяващи контролирането на преминаващите наблизо надводни и подводни плавателни съдове.

Под водата вулканите изригват по-иначе

Някои подводни вулкани не изригват, а изплюват гигантски петна от лава, пише megavselena.Досега учените разделяха изригванията на две к...

По време на програмата "Upward Falling Payloads" DARPA възнамерява да приложи богатия опит, натрупан през годините от провеждането на интензивни подводни геоложки дейности и дейности за добив на нефт, както и опитът от прокарване на подводни комуникации и други специализирани програми, реализирани на големи дълбочини.

Основните проблеми, които се очакват, не са свързани със създаването на капсули, способни да останат продължително време на дъното на океана. От DARPA са разтревожени най-вече за това, как ще бъде поддържана връзката с тези капсули.

Морето е сложна структура, състояща се от редуващи се слоеве вода с различна температура и соленост, в които живеят всякакви видове животни, издаващи всевъзможни звуци. Всичко това прави достатъчно трудно реализирането на надеждна комуникация, позволяваща осъществяването на връзка с намиращата се на дъното на океана капсула.

От DARPA поясняват, че в подводните капсули няма да се съхраняват „смъртоносни активи“, което означава, че вътре няма да има никакви боеприпаси или оръжия. Това решение е свързано с желанието на агенцията да не влиза в конфликт с международните споразумения, ограничаващи местата за разпространение и съхранение на оръжия и боеприпаси в неутралните зони на планетата Земя.

Нивото на Световния океан може да се повиши с 1,22 м

Затоплянето на климата вече е реалност в САЩ и повишаването на средната температура може да надхвърли пет градуса по Целзий до 2100 г.,...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com