Един с пешки, друг с Лего - кой с каквото си носи от вкъщи

6463
Един с пешки, друг с Лего - кой с каквото си носи от вкъщи

Вие представяте ли си президентът да връчи следващия мандат на Бойко Борисов и той да го върне? Не, разбира се, няма такъв сценарий. Лидерът на ГЕРБ така жадува да управлява, че всичките му заплахи за разглобяване звучат най-малкото неубедително. Особено последната, в която едва ли не ултимативно поиска от Денков и Габриел "да се разберат". Все едно ние не знаем, че самият Борисов трябва да се разбере с партньорите си.

А кои са те - всички виждаме. Най-релефно се откроява образът на парламентарният тути-фрути експерт, конституционалист и феноменален шахматист Пеевски. Учудващ синхрон имаше между двамата - в един и същи ден се изпъчиха да коментират изказването на Радев, че министрите били пешки, щото решенията се вземали другаде и от други хора. Драгият зрител заподозря, че Борисов и Пеевски ползват общ медиен щаб, който им дава знак кога да плуват синхронно. Мдааа, все повече си личи този техен синхрон. Да видим на какво добро ще е.

От друга страна и Радев не е съвсем прав. Истина е това, което казва, но не е окей да сравнява министрите с чак толкова дребни фигури - някой може да се засегне, а и метафората се обърна срещу самия него. Даже според Пеевски президентът, правейки служебните кабинети, редил пешчици. И топчета.

Ако политиците бяха импресионисти или поне мид-левъл шахматисти, нямаше да си играят с Лего - нещо, което наблюдаваме вече няколко години. Сглобяват, разглобяват, местят разчи елементи насам-натам и всеки току се присяга да гепи парченце от мозайката на другарчето си.

Тази детска градина наистина взе да омръзва на хората. А вече става и опасна.

  1. Първо, самата дъска е магнитна, а в последно време се намагнетизира все повече.
  2. Второ, нито Борисов, нито Пеевски са в състояние да я размагнетизират.
  3. И трето, всички игрички върху, под и около нея са видими. Колкото и да не им се вярва на играчите, техните велики тайни се знаят вече дори от студентите по политология. Не са тайна подбудите им, свързани най-вече с редовно пълнене на чекмеджета, сарайски гуши и всякакви гари разпределителни.

Странно обаче защо Борисов и Пеевски не коментираха и другата част от изказването на Радев: "Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт, единствено с политическа протекция". Тук е ключът към мазето, не в пешките. И това се потвърди и с вчерашното отстъпление на правната комисия пред президентското вето върху конституционните промени. Пълно мълчание по този въпрос. Все едно не сме подскачали допреди няколко дни около точно тези промени, които Радев върна. Все едно нищо не е било, ами подай там онези пешки, малко да отклоним вниманието.

Е, да, донякъде се получи - повечето медии работят като чисти ретранслатори и до драгия зрител достигнаха само коментарите за пешките. Нямаше кой да попита коментиралите за нещо по-сериозно и по-нотариално, така да се каже.

Борисов и Пеевски не коментираха и доста странните оставки в Софийска районна прокуратура. Които няма как да са случайно точно в този момент, в контекста на горепосоченото.

Ако двамата видни парламентарни шахматисти си мислят, че цялата дъска е само тяхна и че могат да играят по нея с донесени от вкъщи парченца Лего, много грешат. Има и други играчи. Има си и споразумение за ротацията. Има го и Радев все пак, който може да се окаже като онова всяко зло, дето е за добро. Стига да престане с общите приказки и да премине към действия. Иначе Феноменът ще го погълне барабар с цялата му копринена свита, концептуални идеи и неродени проекти.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com