Факти срещу политици: Познайте КОЙ губи лошо

12548
Факти срещу политици: Познайте КОЙ губи лошо
Снимка: БГНЕС

Вие се държите като опоненти, а не като журналисти. До този аргумент стигна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в интервю, в което той представяше политическата си визия предвид наближаващите поредни предсрочни парламентарни избори в България (на 02.04.23).

Какъв беше проблемът от гледна точка на Костадинов? Прост – беше поставен в ситуация да обяснява факти, които опровергават политическите му оръжия. Факт – няма решение на парламента да пратим войници в Украйна. Ама то щяло да стане, то американското посолство диктувало, то Полша казала, че ще влиза във война. Да де, но България решение да праща военни в Украйна не е вземала! Толкоз – другото са изопачавания. Като например за Полша и как щяла да влиза във война – да, казаха поляците. Казаха обаче, че ще воюват, АКО Украйна загуби. И няма нищо нелогично в това – ако Украйна загуби, руската армия ще е на границата с Полша. Тази армия, която Путин насъска, защото Украйна не пожела да му играе по свирката.

На политиците като цяло и на българските в частност хич не им се ще да отговарят на факти. Нормално – фактите разбиват илюзиите, чрез които те се мъчат да трупат подкрепа. Затова и се дразнят, когато се поставят въпроси по факти – по-хубаво е да питаш така, общичко и да си мълчиш като почнат да ти говорят врели-некипели. Не им харесва да ги питаш колко ще пари, ако дойдат на власт, по-добре им е да обещават колко парѝ ще ти докарат в джоба. Така влизат във властта – и после става "ама друг път" с колелото.

Така и така сме на темата за Украйна, другата популярна илюзия в настоящата предизборна кампания е тази за "партиите на мира" и "коалицията на войната". И тук е факт – спира Путин войниците си, изтегля ги от Украйна и мирът настъпва. Просто, та дрънка – разбира се, не за него, защото тогава ще трябва да отговаря я пред дворцов преврат, я пред Хага. За сеещите мир другари, защото не е само Костадинов, има даже и другарки, това не е удобно. Как да е удобно – питаш Путин агресор ли е или не и се почва едно "не сме ние хората, които ще го решим". А е факт – България е признала Международния наказателен съд в Хага, значи и ние сме хората, които решаваме!

И се чудя защо точно не е удобно? Не искат нашите другари и другарки пред съда да бъде решена отговорността за военните престъпления, защото по принцип самите те никога не са искали искрено да носят каквато и да е отговорност пред съд или защото ще им секнат някои облаги от Изток? Или и двете в комбинация? Или пък друго – няма проблем, да си кажат. Но да не очакват, че няма да има кой да попита по фактите!

Един факт за финал - какво и колко ви се вижда логично, възможно и хубаво в предизборните обещания на партиите ни? Точно в този ред!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com