Фотоапарат снима и на тъмно

4526
Фотоапарат снима и на тъмно

Със способността си да прави снимки в пълен мрак новата камера, изобретена от екип на Масачузетския технологичен институт, изглежда като поредната хай-тек джаджа на Джеймс Бонд. В случая обаче разработката е напълно реална – тя работи, като създава 3Dизображения базирани на единични фотони – частици светлинна енергия, които са отразени от съответния обект.

Обикновено качествените камери, които снимат в режим на ниска осветеност, се нуждаят от стотици фотони на пиксел, за да направят снимка с висока резолюция. На обикновените фотоапарати пък им трябват трилиони фотони които да облъчат всеки пиксел в матрицата, така че да създава качествено изображение при нормална осветеност.

Слънце за начинаещи

Ако снимаме Слънцето с обикновен фотоапарат, ще се получи неизразителен жътеникав диск, ако изобщо нещо се получи. Ако направим това, к...

Благодарение на новата технология, създадена от Ахмед Кирмани от MIT, ще ви е нужен едва по един фотон за пиксел, предаде БЛИЦ.

Самото триизмерно изображение се получава благодарение на революционен алгоритъм, който изчислява разстоянието от пиксела до повърхността, в която излъченият от камерата фотон се е отразил.

Можем да се досетим, че когато бъде завършена, новата камера ще влезе в употреба първо при военните и специалните служби. Те ще могат да правят снимки с нея в пълен мрак без да бъдат забелязани от целта.

Устройството може да послужи добре и на учените, желаещи да заснемат различни химични или биологични проби, които бива се разрушили, ако се изложат на ярка светлина.

Нов фотоапарат прави снимка само с примигване

В последните няколко десетилетия дизайнът на непрофесионалните фотоапарати не се е променил съществено. За това дизайнерката Мими Зоу ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com