Газ, мас и накрая голям праз

10166
Газ, мас и накрая голям праз
Снимка: iStock

Покрай цялата бална атмосфера на предаването на властта от кабинета "Петков" вчера (2 август) ей така се поизмуши една новинка, касаеща пак милиарди. За "Турски поток" в България става въпрос - този, който Бойко Борисов нарича "Балкански поток", че да е по-приемливо.

Според отишлата си засега "Промяна", при строежа на този газопровод са нарушени няколко закона. Като чете човек и почва да се пита този български "Турски поток" всъщност законен ли е? Да не трябва да го бутнем?

Енергийното острие на ГЕРБ Теменужка Петкова (едно от многото) светкавично отговори точка по точка. Обаче по някои точки беше смешничко - например тази за "Аркад" и как са подписани договорите с изпълнителя на проекта. Тази история отдавна не е за хора с изискани маниери - защото отчетливо добре се чу за едни джипове, обаче когато става въпрос за милиарди е трудно да се повярва, че само с джипове минава работата. Но сега, както каза г-жа Петкова, трудовото законодателство било задължение на "Аркад" да го спазва - а не е задължение на държавата да гледа дали го спазва, така ли? Не е задължение на държавата да не дава няколко милиарда на някой, който дори не е представил документ колко законни са му парите по принцип, така ли?

Щом е за милиарди и то от общия джоб, в България много-много не се впечатляваме. Друго си е някоя катастрофа, по-лесно се възприема. Едно, две, три - трупове лесно се броят и се осъзнават. Но милиарди как - толкова нули не можеш да ги видиш добре.

Обаче нека бъдем и честни и за друго - в енергетиката Петков и компания се провалиха. Почнаха още като се вързаха на мораториума за цените на тока, после аматьорщината с избора на председател на КЕВР, а сега Иван Иванов доста остро посочи какво е трябвало да направим с газа, но не сме. Проблемът е, че не се чува Александър Николов, номинация за министър на енергетиката на ИТН, да говори ясно. По-точно - кога е имало търгове за резервиране на слотове на терминали за втечнен газ в Гърция и Турция, участвал ли е там "Булгаргаз" и защо не е успял да резервира в по-дълъг срок? Кой е управлявал по това време и какво е правил, та сега оправданията за поскъпването на газа са как няма къде да се разтовари втечнен газ? Личната отговорност чия е? Витиеватите приказки ги слушаме на конвейер.

Енергетиката ни, както казва г-жа Петкова, си е отдавна една паметна бележка. Все си говорим разни неща и накрая всичко е на салфетка. Хвърчаща.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com