Енергийният министър каза кога се очаква "Булгаргаз" да е съсобственик на директен излаз към терминал за втечнен газ

4023
Енергийният министър каза кога се очаква "Булгаргаз" да е съсобственик на директен излаз към терминал за втечнен газ
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов каза в свое изявление в парламента кога се очаква „Булгаргаз“ да е съсобственик на директен излаз към терминал за втечнен газ. Министърът отговори на въпрос на Actualno.com кой е отговорен за това, че „Булгаргаз“ не е осигурил слотове на подходящ терминал за втечнен газ.

„Булгаргаз“ и  всяка една държава в ЕС в момента се конкурира за слотове, терминали и всичко, което е свързано с диверсифициране на доставките с всички държави. Ние нямаме директен излаз към терминал, в който „Булгаргаз“ или „Булгартрансгаз“ са собственици или съсобственици. Това ще се случи по наша информация към края на 2023 г. и началото на 2024 г. в терминала в Александруполис, което ще осигури допълнителна диверсификация през гръцката връзка. Към момента естествено е, че държави, които притежават собствени терминали, си подсигуряват предимство, дори на търговски принцип. Второто нещо, което е много важно относно закупуване  на капацитет и терминал – въпросът свързан с цената. Към момента много от терминалите в Европа са блокирани на чисто спекулативен принцип. Някой закупува капацитет, реална доставка на кораб не се очаква, но с оглед на поведението на основни доставчици е ясно, че в бъдещ момент може да ги продаде по-скъпо. В момента това, което сме направили е да подсигурим необходимият капацитет за потенциално първо каро, което да влезе в октомври месец“, коментира Николов.

Министърът коментира и твърдението, че „Булгаргаз“ е в технически фалит. „Не мисля ,че е пред фалит. Съвсем различен въпрос е кой, дали и как си изпълнява задълженията към „Булгаргаз“, обясни Николов.

Той обърна внимание и на темата с природния газ. „Европа към момента продължава систематично да зависи от един конкретен доставчик. Обемите, които се консумират от този доставчик, са с такъв мащаб, че позволяват  този конкретен доставчик да изкривява пазара по начин, по който нито ценова структура, нито обеми отговарят на други сравними пазари. Съответно този системен доставчик може много лесно да създаде криза. Това ще рече и това е валидно дори през поведението последните няколко седмици относно подаването на налягане по „Северен поток“ 1. Цената за всеки един енергиен ресурс е втория основен носещ стълб. Първият е количеството“, заяви енергийният министър.

Той коментира, че никой към момента не би се интересувал каква е цената, ако първия въпрос е, ще имали ток или не. „Поради тази причина всички усилия, които Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, вицепремиер, премиер и цялото правителство положиха през последните няколко месеца, е да се достигне ниво на диверсификация, което е постижимо и възможно“, каза Николов.

Министърът обърна внимание ,че все още страната ни има активен договор с „Газпром“. „Последното предложение за анексиране, за да се спази и декрета от президентството в Русия, е изпратен от България. Ние сме приложили и предложили структурата на продължаване на договора, който е приложим в България“, добави още  министърът.

Той направи и политически коментар, като каза, че не е чул „критиките или разбирането на президента за енергетиката“. „Видях казаното от вицепремиера Нинова и за мен е меко казано странно особено с оглед на това, че специално тя  е наясно с това с какво се случва, как се  е случвало и какво се направи в последните 7 месеца“, каза Николов.

Още: Официално "Булгаргаз" поиска 32 % по-скъп газ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com