От ГЕРБ отговориха за "Балкански поток" точка по точка без да коментират обширно изпълнителя

5772
От ГЕРБ отговориха за "Балкански поток" точка по точка без да коментират обширно изпълнителя
Снимка: БГНЕС

По време на брифинг в централата на ГЕРБ бившият министър Теменужка Петкова обивини кабинета "Петков" в лъжи относно проверките на "Балкански поток", назначени от бившия премиер.

Припомняме, че по-рано днес бяха разглесени данните след проверка, разпоредена преди два месеца от Петков, която да установи дали има нередности при строителството на "Балкански поток". Според нея в процедурата има сериозни закононарушения.

Проверени са били обществените поръчки, проведени от "Булгартрансгаз" за строежа на тръбата и на двете компресорни станции и възложени съответно на саудитския консорциум "Аркад" и консорциума между "Ферощал" и "Главболгарстрой". Припомняме, че при ареста на PR-ката на Бойко Борисов - Севделина Арнаудова в двора ѝ беше открит джип, собственост на "Аркад", който изгради газопровода "Турски поток" през България по поръчка на "Булгартрансгаз". Случайно или не, съпругът на Арнаудова - Делян Димитров, е член на Управителния съвет на "Булгартрансгаз". 

На днешния брифинг на ГЕРБ обаче не беше обърнато внимание на твърдението, че при провеждането на спечелената от "Аркад" поръчка, за линейната част е била допусната намеса от страна на министъра на енергетиката (тогава Теменужка Петков, бел. ред.) чрез даване на конкретни писмени указания на изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" относно обжалване на поръчката.  

"Няма как две работни групи да изземат компетенциите на отделните институции в държавата, видяхме, че правовата държава за тях не означава нищо", коментира Петкова.

По думите ѝ проектът е реализиран изцяло по правилата на ЕС и българското законодателство. 

"Първото нарушение, което твърдят, че е извършено, е за т.нар. "Пътна карта". От това прессъобщение става ясно, че хем я има, хем ДАНС им я предоставила. Тоест отново ставаме свидетели на поредната лъжа. Тази Пътна карта представлява нищо друго освен паметна бележка отсреща. Затова ги е яд, защото не можаха нищо да извлекат от тази Пътна карта. За разлика от тях никога не сме подписвали неизгодни договори и меморандуми, ще кажа само Gemcorp и с това се изчерпва въпросът", коментира Петкова. 

Тя представи и писма, които тя е изпратила до МОСВ във връзка със спазването на екологичното законодателство, тъй като според междуведомствените групи има нарушения в екозаконодателството.

В последния ден на кабинета "Петков": Констатирани сериозни нарушения по "Балкански поток", сезирани са МВР и ДАНС

Сериозни нарушения са констатирани при проверката на "Балкански поток" (бел. ред. - името е налагано от експремиера Бойко Борисов, но п...

По думите ѝ "другата голяма лъжа е за финансирането на проекта".

"Ясно са казани в решение на КЕВР приходите на "Булгартрансгаз" какви трябва да бъдат - 309 331 млн. лева. Проектът реализира много по-големи приходи", отговори на обвиненията Петкова.

"Каквото и да кажат Петков и неговото правителство нито хората, нито институциите ще забравят какво причиниха на България. Поставиха под въпрос енергийната сигурност на страната. Защо взеха 683 млн. лева приходите от "Газпромекспорт", парите бяха прибрани, но проектът бил лош", каза Петкова. 

"Петков и правителството му са вредни за България и се радваме, че те си отидоха", каза още Петкова, която е бивш енергиен министър. Това е хубав ден за българската демокрация", посочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика