Глупакът и въжето: Историята на следващото редовно правителство

8049
Глупакът и въжето: Историята на следващото редовно правителство
Снимка: БГНЕС

Ще има правителство, няма да има правителство. Политическо ще е, експертно ще е. Ротационно ще е, няма да е. С първи мандат, с втори мандат – няма край политическата безизходица в България. Няма и как да има лесен и бърз край, след като огромна част от българите заспаха непробуден сън и се получи така, че различни части на обществото ни взаимно се блокират относно решението как да вървим напред.

Колкото и на много хора обаче да им се струва, че блатото се сгъстява, размърдване има. Дори само скандалът с главния прокурор Иван Гешев и къщата на прокурорите е нещо историческо. Благодарение на него и на други такива скандали, с натрупване лека-полека се избистря политическа перспектива. Но за да се реализира, трябва да има кой да знае и да може да се възползва.

Стремежът на ПП-ДБ на всяка цена да има правителство както коалицията си го представя може би не е най-доброто решение. Поради една проста причина – той може да доведе до липса на правителство и прекалено скорошни поредни предсрочни избори. Дори със скандала с Гешев няма достатъчно импулс, който да вдигне рязко нагоре подкрепата на избирателите за ПП-ДБ. Ако това не го разбират сега, ще го разберат като дойдат въпросните избори.

В момента тези, които могат да наклонят решително везните на избори, отказват да гласуват. Не е отсега – от много години е. За да тръгнат към урните или поне значителна част от тях, трябва да стане нещо черезвичайно. Скандалът с Гешев си е черезвичаен, но недостатъчно – трябва повече. Като например – правителство на ГЕРБ и то да си изпълни ангажимента да отстрани Гешев. Той вече даде заявка, че няма да си иде мирно и тихо – такъв сблъсък може спокойно да отговори на определението за така необходим катализатор. Ваденето на кирливи ризи като нищо ще е невиждано в много видялата ни история и някоя или някои от тези ризи ще е достатъчно неискащите да гласуват най-после да им писне в посока всички да намерим изход.

Отстраняването на Иван Гешев е само част от необходимата ни правосъдна реформа и политически нещата сега са такива, че който е втори, може да има повече контрол и повече политическа изгода. Което и да е правителство в този парламент ще е готово да падне във всеки един момент, но ще трябва да носи огромна отговорност. Провалът със сигурност ще значи избирателите да ти се разгневят – който управлява, винаги носи негатив, какво остава за ситуация като сега.

Затова – време е ПП-ДБ да мислят по-стратегически. Време е да са готови да извъртят и номера при нужда – политиката е мръсна игра и светците там нямат много шанс. Не е случайна приказката за въжето и глупака – ПП-ДБ да го дават, не да го ползват. Нека Борисов и ГЕРБ поемат тежестта да почнат истинска съдебна реформа – ако почнат да въртят номера, турбуленция с вот на недоверие може лесно да се случи, виждаме какво става с преговорите за правителство сега. Нека Борисов и Гешев се захапят истински - да излязат неща, за които няма как на всички да им се размине. Двама се карат - трети печели. А ПП-ДБ да не се ослушват - да не забравят приоритетите, заради които изобщо се появиха и да работят на терен, извън София и Пловдив, за да намерят още подкрепа. На първо място – справедливо правосъдие. Има ли го, всичко друго ще почне да се разплита, а нещата ще тръгнат.

Въпросът е не само да искат, ами и да могат.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com