Големият адронен колайдер спря работа, дни преди "края на света"

15780
Големият адронен колайдер спря работа, дни преди "края на света"

Само няколко дни преди обещания край на света, Големият адронен колайдер спря работа. Учените преустановиха функционирането на машината за период от цели две години, съобщава NEWSru.com.

За 20-те месеца, през които съоръжението няма да работи, то ще претърпи сериозна модернизация, след която ще започне да функционира със сумарна енергия, превишаваща почти двойно използваната от него сега.

Адронният колайдер "погреба" теория на новата физика

Сътрудници на ЦЕРН, които работят с Големия адронен колайдер, са открили изключително рядък случай на разпад на елементарни частици. ...

Колайдерът ще бъде пуснат за съвсем кратък период след Коледните празници, от 14 януари до 10 февруари 2013 г., когато ще се проведат сблъсъци на протони с оловни ядра. След това съоръжението ще бъде изключено отново и ще заработи чак през 2015 г. Тогава, използвайки много по-голяма енергия, колайдерът ще предложи на специалистите възможността да получат редки събития – например да видят раждането на божествената частица или т.нар. Хигс бозон. Учените се надяват също, че модернизираният ускорител ще даде шанс за търсене на „нова физика“, излизаща извън пределите на Стандартния модел.

Изключването на Големия адронен колайдер преди нарочената за край на света дата 21 декември 2012 г. автоматично елиминира една от възможните хипотези за предстоящ Апокалипсис. Става дума за страховете на мнозина, че при сблъсък на протони в ускорителя на елементарни частици ще се появи черна дупка, която ще погълне Земята. Притесненията това да не се случва все още са живи, въпреки че през последните три години непрекъснато се провеждат такива опити и все още не се е стигнало до образуването на черна дупка. Сега тези, които вярват в края на света след няколко дни, могат спокойно да изключат колайдера от списъка с хипотетични причини, които ще доведат до Апокалипсис.

Големият адронен колайдер е построен през 2008 г. на дълбочина от 100 метра на границата между Франция и Швейцария. Той представлява 27-километров тунел във формата на кръг, в който е разположен ускорителят на частици във вид на гигантска тръба. По време на изследванията в Големия адронен голайдер в различни посоки се пускат протони, които се ускоряват до огромни скорости, близки до тази на светлината. Част от тези протони се сблъскват едни с други с цел раждането на нови елементарни частици.

Колайдерът е предназначен за получаване на принципно нови данни за природата на материята и фундаменталните физични закони. През изминалата година Големият адронен колайдер изпълни своята главна задача – доказа съществуването на частицата Хигс бозон, последният липсващ елемент в Стандартния модел за съществуването на Вселената.

Колайдерът постави грандиозен температурен рекорд

Физиците от Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН са поставили грандиозен температурен рекорд, съобщават от центъра. В проц...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com