Хартиената бюлетина е машина на времето с крайна спирка Бай Ставри

7605
Хартиената бюлетина е машина на времето с крайна спирка Бай Ставри
Снимка: БГНЕС

Партийните интереси за пореден път бяха маскирани като грижа за избирателя. Този път ГЕРБ, БСП и ДПС се обединиха около идеята, че българският гласоподавател е силно затруднен да гласува с машина и трябва да върнем бумагите. Имало скрита възрастова дискриминация и замаскиран образователен ценз. Последното, впрочем, би било добра идея, ако не беше противоконституционно. Пък и като е противоконституционно, защо да е лоша идея - нима Конституцията е някакъв скрижал за Вечността?

Само че машините не водят до никаква дискриминация и който го твърди, обижда българския гласоподавател. А тези, които днес настояват за крачката назад, до неотдавна искаха да са модерни и не виждаха чак такъв проблем с машините.

Нека да си спомним чувалите с бюлетини, хилядите сбъркани, поправяни, задрасквани и омазани с бял коректор и син химикал протоколи. Кой има нужда от тях? Онези, които разбраха, че машинният вот много по-трудно се манипулира. Да, със сигурност може да се контролира, но ако Айше гласува с машина, може да го направи само веднъж, без значение дали е срещу кебапче или банкнота. Докато с хартията всякакви фокуси са възможни.

Тези фокуси са напълно ясни на голяма част от хората, които в годините са се ангажирали със секционни избирателни комисии. Там се пише и брише до припадък. Или докато се натаманят предварително договорените резултати. И ако някой си мисли, че е другояче, по-добре да си вярва в Дядо Коледа.

"Колко гласа имаме за Стефчо?": АКФ разкри нови изборни нарушения около сина на кмета на Симитли

Машината изисква съвсем елементарно интелектуално усилие - да натиснеш 2-3 копчета. Не е много по-сложно от това да си отвориш врата с чип или да си повикаш асансьора. А и много от възрастните, за които уж се тревожат политиците, работят както с компютър, така и със смартфон, та едва ли машинното гласуване ги затруднява. Шрифтът е едър, виждаш си го с обичайните си очила, дори да си на 80, както стана ясно. Ама те не виждали възрастните и затова машината ги затруднявала. Пълна глупост, бюлетините са с много по-дребен шрифт, в стаичките е тъмно и е факт, че преди имаше много повече сгрешени и недействителни бюлетини.

Машините били виновни и за ниската избирателна активност. Ами да, на крив политик машините му пречат. Не виждат ли или не искат да признаят, че с простотията си и с тоталната си некомпетентност отблъскват избирателите?

За лъжливо политическо племе като нашето би било много неприятно, ако остане само машинният вот. Ще им секнат кранчетата доста по-бързо, въпрос на няколко вота е. Не че ще спре купуването на гласове - това явно си работи въпреки машините, но поне няма да има възможности за откровени фалшификации, с които мафията стои на власт десетилетия.

И за нея си е напълно в реда на нещата, пък и в духа на традицията, да бърника изборното законодателство в момент, когато изборите вече са се задали на хоризонта. Сегашният момент е точно такъв, каквото и правителство да се състави. Но статуквото не иска да допусне дори за миг, че може да изпусне контрола върху вота. Затова е цялата патардия, не заради бай Иван и стрина Пена, дето не се оправяли с машините.

Впрочем, тази подписка, която уж граждани направили, пък и внесли в Народното събрание, изглежда доста съмнителна. "Гражданите" се оказаха Стъки, Блъсков и Недялков.

Как пък въпросните 110 000 възмутени избиратели не се сетиха да използват и други пътища, а пък и други медии за разгласяване на своята подписка? Как пък не се събраха някъде да протестират - можеха да го направят още на 3 октомври, след като са били така жестоко репресирани и депресирани?!

Коалицията "хартиена бюлетина" е симптом за много неща, но най-вече за това, че технологиите са бич за прогнилата от измами и корупция държава. Хартиената бюлетина е машина на времето и пътува директно към Костинброд. Минавайки оттам, накрая все ще стигне и до Бай Ставри.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com