Истинските цигани са политиците*

15548
Истинските цигани са политиците*
Снимка: БГНЕС

Заради силна музика – това беше поводът, но не и основната причина българи и цигани да се сбият в Гърмен. Крайно неприятната случка стана факт вечерта на 23 май – ден преди Празника на славянската писменост и култура.

Коментар на редактора

МОН ни взема за надишали се с розов въздух

Министерството на образованието създава и дарява знание, а не го продава. Това заяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрев...

Много лесно сега мога да си изсипя водопад от ясни на всички истини – как циганите* не плащат за незаконни строежи, как им се прощават много лесно огромни сметки за комунални услуги, как ползват само благата на държавата, но нямат никакви задължения.

Коренът на проблема обаче не е в това. Коренът е при този, който научи циганските общности на такова поведение. И това са политическите партии – коя повече, коя по-малко.

Признайте си – много е хубаво нищо да не правиш, но да ядеш. Точно с този условен рефлекс, дълбоко вкоренен в човешката природа, политиците лъжат ромите. Вместо да има възпитание в обществен дух и целенасочена държавна политика, само се наслагва тихо, индиректно, понякога и доста директно мантрата, че това не може да стане, понеже циганите са животни. Не може ли – вижте в Испания дали не може. Когато има желание, нещата се получават. Когато няма – идват оправданията. А нашите политици умират да се оправдават – със статуквото, с конюнктурата, с предишните управляващи, с календара на маите. За да не се оправдават, първо – не трябва да забравяме откъде идва проблема и второ – трябва да ги принудим да го решат. Ако се налага – с тояга.

* п.с. И да, наричам ромите "цигани", защото самите те се обръщат един към друг с това име. След като те могат и не е дискриминация, защо аз да не мога и да се брои за дискриминация? Негативното отношение в думата "цигани" го оставям за такива, които обясняват преди деня на българската писменост как е много хубаво да говорим на всякакви езици, но не обясняват как е още по-хубаво всички да си изпълняваме задълженията, не само някои!

Станишко строи трибуна "Олигофрен" в Македония

Лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев се появи лично на многохилядния митинг в Скопие срещу Никола Груевски, проведе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com