В навечерието на 24 май Местан индиректно поиска равенство между българския и турския език

20298
В навечерието на 24 май Местан индиректно поиска равенство между българския и турския език
Снимка: БГНЕС

В навечерието на 24 май следва да си припомним, че българският народ е един от малкото по света, който има за свои духовни символи оригинални букви. Няма никакво съмнение, че тази азбука е създадена на основата на българското наречие. Така започна своето изказване от името на ДПС Лютви Местан, който прочете декларация на партията по случай Деня на свалянската писменост и култура.

Местан прочете защитата на Константин-Кирил Философ в диспута с триезичниците за равната ценност на езиците и попита имаме ли съзнание за ровнопоставеността на всички езици. "Не може един език да бъде поставян по-високо от друг и едни езици да бъдат дискриминирани за сметка на други", заяви Местан.

Той направи този намек само дни след като обжалва поредната наложена му глоба за агитация на турски език. "Тъжен съм, че България е единствента европейска стрна, където е възможно да се гледа дело срещу председател на парламентарно представена сила за това, че използвал изрази на майчиния си език", заяви Местан.

Малки асеновградски творци изработиха фенери за 24-ти май (СНИМКИ)

Цветни фенери от оризова хартия и картон засветиха в Асеновград миналата вечер. Те са изработени от сръчните ръчички на близо 30 малки ...

Той засегна темата за ширещата се неграмотност и за изпадането на хиляди деца от училище. Лидерът на ДПС изрази тезата, че проблемите в образованието се коренят в предучилищната степен. Той заяви, че е правилно решението за изискването децата в България да посещават задължително детска градина, но все още хиляди деца от малцинствените квартали всъщност нямат достъп до детската градина.

"Аз ще смятам, че реформите в българското образование са тръгнали, когато чуем първата новина за открити детски градини в двата малцинствени квартала на гр. Сливен например", заяви той.

Изказване направи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който изрази своята удовлетвореност, че един от най-светлите празници се почита и в българския парламент.

Сидеров направи някои исторически препратки, заявявайки, че трябва да спрат обществените манипулации с историята, давайки за пример тезата за произхода на българите.

"Българите не са някакви алтайци, дошли на кончета с пастърма под седлото", заяви той и допълни, че българският народ е местно население, живяло по тези земи от хилядолетия и на лъжите в учебниците трябва да бъде сложен край.

Той призова и "да се изтупа от праха" готовия по думите му закон за българския език.

Сидеров апелира и за по-високо заплащане на българските преподаватели - учители и професори, за да могат те достойно да изпълняват своята мисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика