Колко е "прекрасно", че военният министър не вярва в прокуратурата

1617
Колко е "прекрасно", че военният министър не вярва в прокуратурата
Снимка: БГНЕС

"Аз съм уверен, че проверката на прокуратурата няма да установи нищо, но съм сигурен и че няма никой вече да смее да дойде при мен да ми предлага подкуп". Това каза вчета пред БНТ министърът на отбраната Николай Ненчев. Миналата седмица в интервю пред в. "Сега" Ненчев заяви, че му е бил предлаган подкуп при съгласие от негова страна да подпише договор за поддръжката на военните самолети МиГ-29. Прокуратурата веднага след това попита защо не е била уведомена за това и започна проверка по случая.

Прекрасно!

Прокуратурата започва проверка по твърдението на министър Ненчев за предложен подкуп

Прокуратурата започва проверка на твърдението на министъра на отбраната Николай Ненчев, че му е предложен подкуп във връзка поддръжкат...

Прекрасно е, че прокуратурата е започнала проверка. Също толкова чудесно е, че министърът на обраната открито твърди, че са му предлагали подкуп. Лошото обаче е, че военният ни министър въобще не вярва, че проверката ще доведе до реални резултати. Първият вариант е Николай Ненчев да си е измислил предложението за подкуп и затова прокурорското разследване да не намери нищо. Вторият вариант е прокуратурата да не успее да открие следи, защото е пълна със зависимости и ръководена от определени интереси. И затова министърът на отбраната си позволява също толкова открито да твърди, че не вярва да се установи нещо. Всъщност с думите си Ненчев заявява, че не вярва на прокуратурата, което още по-чудесно разкрива плачевното състояние на българската съдебна система.

По-малко похвално е, че Ненчев не отговаря кой точно му е предлагал подкуп, като от думите му става ясно, че са страни, защитаващи руските интереси. Разкриването на лицата би могло да навреди на разследването, но както самият министър каза - той не вярва на него. Може би всичко е прах в очите и военният ни министър иска да отклони вниманието от... нещо друго, а може би се опитва да се защити от някого чрез медийните си изяви. Забележете, че той говори за предложението за подкуп и за липсата си на вяра в прокуратурата пред медии. Последната тук е второстепенен участник.

Заключението на Николай Ненчев е, че вече няма да посмеят да му предлагат подкуп, защото се е разприказвал пред медии за желанието да се подпише договор с руската страна за 80 млн. лв. за поддръжката на МиГ-овете и предложението за "сериозни проценти" от сделката. Публичното твърдение, че има някой, който защитава руските интереси и предлага "проценти" на министъра на отбраната на България трябва да е голям скандал и трябва да предизвика повече от проверка на прокуратурата. Трябва да има резултати, трябва да има и политическа реакция. Според Ненчев обаче "нищо няма да се установи", а всеки знаел за какви проценти ставало дума. Тъжна истина е и това е ужасно, че на такова високо ниво толкова лесно се коментира невъзможността прокуратурата да си свърши работата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com