Коронавирусът учи и български деца с цената на човешки живот - възрастните научаваме ли се?

6932
Коронавирусът учи и български деца с цената на човешки живот - възрастните научаваме ли се?
Снимка: Getty Images/Guliver

Цял клас осмокласници в Търговище не желае да учи присъствено, защото тяхната класна почина от COVID-19 – при това за доста кратък период от време. Защо жената е починала е въпрос за патолозите, а в тази история въпросът е съвсем друг?

Побъркахме ли децата с тази болест и начина, по който реагираме? Този въпрос си зададохме моментално в редакцията, когато научихме новината. И моето мнение е, че всъщност така тези деца се научават да станат повече хора.

Колкото и да ми е тъжко и да не искам да го кажа, в огромен брой случаи разбираме, че нещо е ценно за нас чак когато го изгубим. Когато говорим за хора – семейство и приятели, изключително често казваме колко ни е скъп този или онзи човек и го осъзнаваме истински чак когато го няма. Чак когато болката от загубата ни връхлети. Чак тогава се сещаме какво сме могли да направим повече, когато е можело. И ако имаме достатъчно мозък в главата, почваме да го правим за други скъпи за нас хора – докато още сме заедно. Защото никой не знае колко време му остава.

Със смъртта на класната си, децата от Първо средно училище "Св. Седмочисленици" вече не са деца. Починалата им учителка е успяла да им преподаде най-важният урок – да се стремят да бъдат по-добри! Хората не са перфектни, но смисълът е да се опитват да станат, без това да унищожи живота им. Този смисъл е претворен в толкова много неща от битието ни, че няма да ми стигнат клавишите да ги изброя. Затова и тези деца реагират така - защото искат да предпазят хората, които са важни за тях. И това е чудесна новина в нашето раздирано от егоизъм и дебилщина общество.

Тези деца следва да бъдат подкрепени – точно сега. Толкова важен житейски урок не бива да остане научен зле. Не бива да не бъде осъзнат и разбран. Не съм познавал учителката им – но щом толкова много скърбят за нея, значи е била човек, който си заслужава. Дано покрай децата и възрастните понаучат нещо – да научат, че може да се лишат поне от малко, за да не лишават други хора от много, неизмеримо много. Защото всички сме хора. И дори с примера от Търговище се вижда, че има още да се учи - в ТОЗИ МАТЕРИАЛ е много показателно какво!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com