Къде остана промяната, г-н президент - при подмяната ли?

13433
Къде остана промяната, г-н президент - при подмяната ли?
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Как се управлява дълго? С компромиси и договорки, разбира се. Съдейки по всичко, президентът Радев е намерил решение как да реализира повече власт точно по тази формула. Защо са му разширени правомощия, ако може да си назначава служебни правителства през година-две? И защо му е да влиза в конфликти, които не водят към повече и по-печеливша реална власт?

Ето такива въпроси будят назначенията, извършени от служебното правителство, което пък е назначено от Радев. По всичко личи, че задачата му далеч не е само и единствено да подготви изборите, както е записано в Конституцията. Напротив, то очевидно си поставя по-сериозни цели. Иначе за какво му е на Радев да обяснява колко ще е тежка зимата? И за какво му е на Донев да се зъби на Нинова, че не му били нужни "външни експерти"?

Самият факт, че силният човек в този кабинет ще е дясната ръка на Радев - Димитър Стоянов, е доста красноречив. То е все едно в шаха да почнеш да местиш царя. Явно положението е напечено и Радев се е видял в крайна нужда и играе ва банк. Защо обаче се е стигнало дотук? Нещата повече отвсякога намирисват на договорка между Радев и Борисов. На Борисов не му се управлява в тежка зима. Няма и нужда, ако на ключови позиции в държавата са негови хора.

Едва ли някой вече си прави илюзията, че президентът има намерение да ревизира управлението на Борисов. Всъщност доста отдавна не сме чули и дума по този въпрос - всичко изглежда в миналото и страницата е обърната. Точно това подозрение се създава, като се вгледаме в детайлите. Повечето от министрите и заместник-министрите имат допирни точки я с ГЕРБ, я с ДПС. Биографията е нещо, което няма как да скриеш, независимо какво пише в последната ѝ редакция. Достатъчно е само да споменем свързания индиректно със сделката за ТЕЦ Варна министър на електронното управление Георги Тодоров (като ръководител на "Пристанищна инфраструктура" даде без търг поръчка за стотици милиони за удълбочаване на плавателните канали на варненското пристанище, след като Ахмед Доган купи ТЕЦ "Варна"). Да добавим и този на енергетиката Росен Христов, свързван с Богомил Манчев. Да си спомним за зам.-енергийния министър Еленко Божков и какъв беше по времето на Орешарски. Поне за тези има предостатъчно информация. А за колко още по високите етажи все още няма?

Така в ключови ведомства, отговорни за управлението на най-сериозните парични потоци в държавата, виждаме хора, идващи от обратната страна на промяната - и в преносен, и в буквален смисъл. Хора, които са свързвани с Доган. Това е едното подозрение. Другото е, че позицията на Радев за кабинета "Петков" удивително съвпадаше с тази на Слави Трифонов. Чиста случайност, разбира се.

Продължаваща случайност е, че две от видните фигури в ИТН са прикрепени към Димитър Стоянов в МО - като заместник-министри. Теодора Генчовска беше през цялото време опонент на Кирил Петков за Македония, дори Слави гръмогласно изрева тази уж основна причина за развалянето на коалицията. Другата дама пък - Катерина Граматикова, беше шеф на кабинета на Гроздан Караджов с изключително отговорни правомощия. А както е известно, парите за пътищата бяха всъщност главният препъникамък в четворната коалиция и реална причина за нейното проваляне.

Много показателни са и назначенията на новите областни управители, някои от които заемат постовете за втори път, че и за трети - верни другари по пагон - както от МО, така и от МВР. Защо са важни ли? Защото по места те отговарят за изборите. А от тези избори зависи много и предварителното неглижиране на резултата работи за Радев.

Прогнозите, че няма да има стабилно мнозинство и съответно - правителство, имат ясна цел: хората да се обработят, че каквото и да правят, зимата ще е нестабилна, тежка и страшна. А какво по-подходящо за такава зима от един полувоенен кабинет? Неслучайно на изпроводяк Кирил Петков ни каза: "Хора, не се страхувайте, няма опасност от апокалипсис". Да, човек, говорещ така, може да бъде не само дискредитиран, но и завинаги отстранен - българското задкулисие владее безброй начини за това.

След като кабинетът "Петков" вече е в историята, можем ясно да откроим приликите между атаките от страна на Румен Радев и от страна на Слави Трифонов. Сравнявайки и отношението на ДПС и ГЕРБ към "Промяната", виждаме изумително сходство в позициите.

Странно звучи, но е факт и ще ни извади очите - Радев не просто критикува Кирил Петков. Той действително е част от силите, свалили това правителство. Спомнете си само как действа при първия мандат за съставяне на правителство - идвайте на консултация след 2 часа, ето ви мандат в петък вечер. И тази констатация съвсем не е някаква ядна реплика на Корнелия Нинова. Колкото и да не ни е приятно, трябва да признаем, че този път Нинова е съвсем права. Радев събори "Промяната" и днешните му ходове го доказват.

Никаква промяна не може да има, докато Шаренкова защитава Радев като Матросов на амбразурата. И от кого го защитава? От БСП. Би било водевил, ако не беше хорър.

Радев ни набутва все по-стегнато в обятията на Матушка Рус. И все по-трудно ще ни бъде да се откопчим. Не само енергийно, защото какво ще правим с енергетиката си е въпрос на политическо решение. А то беше взето в полза на тъмните сили. Съдейки по откритото им настъпление, те се готвят да управляват дълго.

Добрата новина е, че отваряйки матрьошките една след друга и изваждайки винаги следващата, президентът стигна до последната - нито може да я отвори, нито пък има нещо вътре. Ако не успее да ни уплаши достатъчно, скоро ще я приберем при другите сувенири. Там, където му е мястото и на Радев.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com