Как да си купим ТЕЦ… Варна? Разкрития на Антикорупциония фонд (ВИДЕО)

29877

След като Антикорупционен фонд разкриха множество нарушения във връзка с удълбочаването на варненското езеро, въпросите станаха повече. Задаваме ги в "Студио Actualno" на Лора Георгиева - координатор Правна програма към Антикорупционен фонд.

Кога за пръв път е придобит ТЕЦ Варна?

ТЕЦ Варна е приватизиран през 2006г. от чешката компания ЧЕЗ. В самия край на 2017 г. ЧЕЗ продава ТЕЦ Варна на българското дружество СИГДА ООД, което е собственост на децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Първоначално ЧЕЗ плаща за ТЕЦ Варна 206 милиона евро като допълнително са направени инвестиции за подобряване на техническото състояние в размер на още 100 милиона евро, така цялата инвестиция, за която има публични данни е 306 милиона евро.

За каква сума е продадена ТЕЦ Варна в последствие?

Съгласно официалния годишен финансов отчет на ЧЕЗ за 2017г. е продаден за 48 милиона евро, като към това трябва да се добави фактът, че в сметките на ТЕЦ Варна към момента на продажбата е имало още 20 милиона, което се вижда от официалните финансови документи. Към края на 2017 новите собственици са си изплатили дивиденти за финансовата 2017, при положение, че те са притежавали ТЕЦ-а само 4 работни дни и при положение, че от 2015 г. на практика не е работил.

8 месеца по- късно се прехвърлят 70% от дяловете на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, цената която е платена от г-н Доган не е публична.

Първия въпрос е от къде СИГДА ООД разполага със средства за покупка на ТЕЦ Варна? Има официални данни - договор за залог на дружествени дялове, там се вижда, че за половината от платената цена близо 25 милиона евро е ползван банков кредит, по който лично е поръчителствал г-н Данаил Папазов.

За да отпусне една банка кредит на дружество с много скромни финансови резултати или е направена много лоша оценка на риска, или са имали данни за финансовото състояние на поръчителя, които са им дали увереност да отпуснат подобен кредит.

В последствие идва въпросът за финансовите възможности на г-н Доган, който придобива Сигда ООД, което има вече в активите си ТЕЦ Варна и прилежащото пристанище ТЕЦ Езерово, което по- късно е отделено в друго дружество и оценено от независими оценители към Агенция по вписванията на 32 милиона евро към 2019г.

Може ли да работи ТЕЦ Варна? Какво означава студен резерв?

Всички данни сочат, че към датата на продажба ТЕЦ Варна не е могъл да работи.

2015 г. е изведен от експлоатация с решение на КЕВР. Причината е, че не отговаря на екологичните норми. За да се въведе в експлоатация се изискват съществени инвестиции.

Проблемът е такъв, че след като не е функционирал 3 години на практика няма как да започне изведнъж да работи и то да осигурява студен резерв, а студения резерв е нещо изключително важно за националната сигурност на страната.

Кой предоставя този студен резерв преди ТЕЦ Варна?

По правило той не се осигурява само от едно енергийно предприятие. Интересното е, че след продажбата на ТЕЦ Варна на Сигда, държавният ТЕЦ Марица изток 2 се отказва от своя договор за студен резерв и след това Електроенергийния системен оператор избира на негово място ТЕЦ Варна. На наши въпроси към Теменужка Петкова - тогава енергиен министър, на основа на какви документи ТЕЦ Марица изток 2 се отказва от договора си - такъв документ не ни беше предоставен.

Колко печели един студен резерв? Какво се случва със сигналите към прокуратурата? Вижте във видеото!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю