Луната е по-млада, отколкото се смяташе досега

3868
Луната е по-млада, отколкото се смяташе досега
Снимка: Getty Images / Guliver

Луната е започнала да се формира до 65 милиона години по-късно, отколкото показват предишни изчисления. Това сочат данните от изследване, което използва нов метод за калкулация на рождения ден на единствения естествен спътник на Земята, предадоха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър", предаде БТА.

Според екип от планетолози от Франция, Германия и САЩ сблъсъкът на Земята с мега-астероид с размерите на Марс, довел до изхвърлянето на отломки в пространството и впоследствие до формирането на Луната, се е случил около 95 милиона години след "раждането" на Слънчевата система.

Стивън Хокинг: След 50 години хората ще живеят на Луната

Изпращането на първия човек на Луната е изглеждало голяма стъпка за времето си, но ще изглежда малка на фона на предвижданията на Стивъ...

Откритието оспорва с точност от 99,9 процента някои предишни изчисления, според които довелият до образуването на Луната сблъсък се е случил между 30 милиона и 40 милиона години след формирането на Слънчевата система преди около 4,6 милиарда години.

Новото изследване е базирано върху 259 компютърни симулации на еволюцията на Слънчевата система от първичен диск от "планетни ембриони" в орбита около Слънцето. Програмите са симулирали сблъсъците и сливанията на малки тела, довели до формирането на съществуващите днес скалисти планети в Слънчевата система - Меркурий, Венера, Земята и Марс.

Новият метод за изчисляване на възрастта на Луната, определен от учените като "геоложки часовник", е първият, който не разчита на калкулацията и интерпретацията на естествен радиоактивен разпад на атомни ядра за определяне на възрастта, използвани в предишните оценки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com