Мисията на телескопа Kepler застрашена заради авария

9643
Мисията на телескопа Kepler застрашена заради авария

Космическият телескоп Kepler на NASA, известният инструмент за откриване на екзопланети, беше приведен в безопасен „спящ“ режим, след като инженерите откриха неизправност в системата за насочване на апарата. Към това решение ръководителят на мисията пристъпи, след като беше установено, че се е повредил механизмът в насочващата система, служещ за „застопоряване“ на телескопа в строго определена позиция в пространството. Преминаването в безопасен режим е осъществено на 17 януари и ще продължи до 27 януари, като през това време системата ще „отпочива“, коментират от NASA.

Въпросната „почивка“ ще позволи на смазката в механизма самостоятелно да се разпредели по всички негови части. Това трябва да върне нивото на триене към предишното нормално състояние. Междувременно, намирайки се в състояние на безопасен режим, телескопът няма да изпълнява никакви действия и търсенето на екзопланети ще бъде временно преустановено.

Ветеранът Hubble ще работи до 2018 г.

Знаменитият космически телескоп Hubble навъртя 23 години вярна служба и продължава да функционира нормално. В НАСА разчитат той да прод...

При пускането на космическия апарат в космоса през 2009 г. в неговата конструкция са монтирани четири функциониращи механични колелца, три от които предназначени за непосредствено насочване на машината и едно – резервно. Те позволяват на телескопа точно да „захваща“ и да задържа целта за наблюдение в областта на виждане. По време на търсенето на екзопланети телескопът Kepler непрекъснато контролира и измерва яркостта на повече от 150 000 звезди.

Миналата година едното колело на системата за насочване излезе от строя. Тъй като за да работи точно апаратът, в него трябва да работят три колелца едновременно, се наложи повреденото да бъде заменено от резервното. Ако сега второто повредено колелце не възстанови нормалното си функциониране, ще се стигне до провал на мисията на Kepler, струваща 600 милиона долара.

Ако след „почивката“ и временния безопасен режим телескопът заработи по стандартния начин, нищо няма да спре астрономическия инструмент да продължи своята мисия още няколко години. Към момента срокът на работа на машината е определен да продължи до 2016 г. Учените се надяват през това време телескопът да изпълни основната си задача – да намери планета, съвпадаща по много характеристики със Земята и разполагаща със зона, благоприятна за възникването и съществуването на живот на повърхността и във формата, в която го познаваме ние.

Редактор: Анна Маринова

Hubble изпрати снимка от 140 млн. светлинни години

Астрономите, работещи с телескопа Hubble, получиха изображение на галактика NGC 5010 в съзвездието Дева. Галактиката се намира на 140 м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com