Може ли Иван Гешев да се превърне в Лаура Кьовеши за българите?

15157
Може ли Иван Гешев да се превърне в Лаура Кьовеши за българите?
Снимка: БГНЕС

Няма какво да се лъжем – харесваме го или не, но откакто Иван Гешев стана главен прокурор, активността на прокуратурата стигна до невиждани нива. Само обвиненията срещу Васил Божков са достатъчен аргумент да бъде казано, че Гешев не бездейства, а под негово ръководство има сериозна друга активност – освен акциите за смиряване на битовата престъпност, има и проверка на бизнеса на Христо Ковачки. И логично, тръгнаха и медийни сравнения за Иван Гешев и първия в историята прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Името на Кьовеши отдавна е известно в България – като пример как може да бъде раздадена справедливост. Кьовеши беше както главен прокурор на Румъния към Румънския върховен касационен съд (2006 – 2012 година), така и ръководител на Специализираната румънска прокуратура, занимаваща се главно с корупцията по високите етажи на властта (2013 - 2018 година). Показателно е, че тя успява да изкара единствена пълен мандат като румънски главен прокурор – защото в Румъния, за разлика от България, оттеглянето на обвинител номер едно става по-лесно и по инициатива на правителството. При това положение вниманието към постижението на Кьовеши следва да е сериозно.

Похвалите за Кьовеши ги знаем всички – знаем и тук-там думите на български политици за нейната личност и как не всичко, което е правила, е цветя и рози. Но жаждата за справедливост лесно изтрива такива приказки, особено казани от до болка познати политически лица, на които много малко хора в България вярват просто защото с действията си са показали, че не може да им се вярва.

И все пак, има нещо много непознато в пътя на Кьовеши специално в България – как тя успя да стигне до такива постове в държава, сходна като политическо развитие в България, за да свие сармите на политиците? Как беше изпусната, за да подгони (цялата) румънска политическа класа? А дали сега, в лицето на Иван Гешев, някак румънската история не се повтаря в България – изцяло или само в някои аспекти?

Сигурно е едно – времето е най-добрият съдник. Но е ясно, че няма как Гешев да се мери с Кьовеши, ако няма осъдителни присъди на едри риби – и ако тези едри риби са все от едно море. От друга страна, 3 десетилетия преход в България доведоха нещата дотам, че решетки дори само за едни едри риби ще бъдат посрещани с обществено задоволство – защото отдавна настроението "всички са маскари" е завладяло българското обществено съзнание и българите искат поне мъничко справедливост изключително отчаяно.

В битката за справедливост обаче е тревожно как главният прокурор реагира на някои въпроси – например за Делян Пеевски, още повече, че Гешев беше наблюдаващият прокурор по делото "КТБ", а там Пеевски просто не се появи. Има и други въпроси, които не го достигат – водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев зададе един от тях и той беше защо държавното обвинение допусна Васил Божков да акостира в ОАЕ, ако е получило още на 5 декември, 2019 година сигнала, по който тръгнаха много сериозните обвинения срещу Божков, а бизнесменът тръгна за ОАЕ чак през януари? Очевидни червени лампички!

След като беше избран за главен прокурор от ВСС, Иван Гешев каза, че ще се старае да работи така, че да опровергае съмняващите се. Само ефективни присъди за хора, които не са от едно котило или едно море, ще убедят съмняващите се. С други думи – не просто резултати, но резултати извън всякакво логическо съмнение. Всичко друго ще е просто поредна глава в сценария на Прехода. Защото задоволството дори само от смели думи как нито Борисов, нито президента могат да се бъркат на прокуратурата (определено си е за похвала, макар премиерът в типичен стил да обясни как не дава акъл, а задачи на независимата прокуратура), ще е до време – когато няма пълна справедливост, всичко е временно! А България има нужда на първо място и преди всичко от справедливост и от работещо по абсолютно еднакъв начин за всички правосъдие - без адекватна и акуратна прокуратура и адекватен и акуратен съд просто няма да стане!

п.п. Лаура Кьовеши има близо 60 осъдителни присъди за корупция по високите етажи на румънската власт като ръководител на специализираното звено за борба с корупцията в Румъния - на политици от кажи-речи всички партии и независимо коя е била на власт по време на мандата ѝ. Най-знаковият случай е с бившия румънски премиер Виктор Понта, който я предложи за ръководител на Антикорупционната прокуратура. Заради разследване за пране на пари още докато работи като адвокат, Понта слезе от поста на министър-председател и беше оправдан от съда през месец май, 2018 година т.е. когато Кьовеши приключваше мандата си.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com