Национална сигурност: Защо Борисов си затваря очите за Ревизоро?*

37735
Национална сигурност: Защо Борисов си затваря очите за Ревизоро?*
Снимка: БГНЕС

Вместо да се справи със създадения от екоминистъра водевил ще има ли водна криза или няма да има, премиерът реши, че му е по-приоритетно да отговори на президента. Даде обяснение, че отдавна не бил виждал депутата Делян Пеевски и не са нито политически, нито бизнес ортаци с него, каквото е твърдението на държавния глава.

Не знам кой от премиерските гениални съветници е подвел Бойко Борисов като му е пробутал тезата за контраатака, с която блесна на брифинга на НОЩ, но спешно трябва да го уволни. Твърдението, че Борисов също може да обвини Румен Радев в орталък с Васил Божков предизвиква множество реакции, но не такива, на които се надява премиерът. Провалът е особено видим в любимото място за изяви на Борисов – Facebook. Там неговото изказване, излъчено около 11:00 часа на 7 януари, се радва към 18:00 часа на същата дата на одобрението на 1 400 последователи. Реакцията на Божков във Facebook е от 14:00 часа - за четири часа тя е събрала подкрепата на 3600 души.

Министър-председателят упорито си затваря очите и ушите за телевизионните и епистоларни изяви на своя министър на околната среда и водите. Но колкото повече отлага решението си относно Емил Димитров, толкова повече ще се разраства тази пробойна в кораба на властта, който едва удържа другите дупки в корпуса си.

От лятото насам върви сериалът ще има ли или няма да има водна криза в Бургас. Преди три месеца министърът на екологията "избухна" с драматична констатация, че Бургас няма да има вода след някой друг месец. В сряда "Хидрозоро", както вече го наричат из социалните мрежи, отново ни поднесе нова порция воден апокалипсис, който този път застигна Варна. Отново каза, че всички от изпълнителната и местната власт го саботират. Той е сам срещу тях. Този път премиерът не го привика за обяснения. На Димитров отговориха шефовете на ВиК Варна и Бургас и областния управител на Варна. Реагираха остро и с една дума дадоха да се разбере, че криза няма, а вода има поне до края 2022 г. Областният управител Пасев директно заяви, че действията на министъра са от политически подбуди. На свой ред Емил Димитров отговори с писмено заявление и ги обвини, че те лъжат.

Сега гледаме 3 сезон от този сериал, а режисьорът му е скрит в сенките, анонимен за широката публика. Не мога да си отговоря на въпроса защо темата/сериалът се подценява от всички зрители – общество, медии, парламент, министър-председател, президент, разследващи органи и най-вече службите за сигурност. Някак си тази история седи като фон на другите събития в държавата ни, която постепенно се превръща в гротеска благодарение на бездействието на институциите, призвани да я защитават.

Постановление 181 на Министерски съвет от 20 юли 2009 г. определя стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност и които са част от критичната инфраструктура. Документът съдържа списък на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, който е разделен сектори. Първият обхваща земеделие и храни, вторият - екология, а третият - водните ресурси. Фактът, че водните ресурси са изведени отделно от екологията подчертава значението на този природен ресурс за националната ни сигурност. Ето и текстът във въпросното постановление:

"III. Сектор "Водни ресурси"

1. Стратегически дейности:

1.1. Осигуряване на питейна вода;

1.2. Контрол на количеството на водните запаси;

1.3. Мониторинг на качеството на водата.

2. Стратегически обекти:

2.1. Язовири с национално значение за питейното водоснабдяване, в т.ч.: а) язовир "Искър"; б) язовир "Кърджали"; в) язовир "Студена"; г) язовир "Ивайловград"; д) язовир "Асеновец"; е) язовир "Огоста"; ж) язовир "Панчарево"; з) язовир "Христо Смирненски"; и) язовир "Батак"; к) язовир "Арда"; л) язовир "Цонево"; м) язовир "Йовковци"; н) язовир "Камчия"; о) язовир "Боровица"; п) язовир "Ясна поляна"; р) язовир "Среченска бара"; с) язовир "Бели Искър"; т) язовир "Тича"."

Недоумявам как така вече повече от половин година ресорният министър твърди, че няма вода за 1/3 от жителите на България като от време на време се отмята от думите си. Сочи за виновни министри, техни заместници, началници на кабинети, кметове, областни управители, ВиК дружества. Едно на ръка, че вече всички се питат кой казва истината - "Хидрозоро" или всички останали, но по-важното е, че никой не повдига въпросът дали е застрашена националната ни сигурност?! Всички язовири, които той изрежда като проблеми при всяка негова изява, са в списъка с обектите от значение за националната ни сигурност. Затова всички отговорни лица са длъжни да дадат отговор.

Ако министърът на екологията лъже, то тогава трябва да отговаря на обвинения за диверсия или вредителство според Наказателния ни кодекс в частта за престъпления, насочени срещу републиката. Може подбудите му да са продиктувани от чужди интереси например. Въобще тук може доста да се разгърне човек откъм версии. Ако пък другите са виновни, то тогава те трябва да бъдат подведени под отговорност по надлежния ред.

Има и вариант, в който министърът да е "burnout" от напрежение и да не е адекватен да изпълнява задълженията си.

Но къде е министър-председателят Бойко Борисов в този казус? Той като най-висшестоящият в изпълнителната власт логично също носи отговорност. Почти всички служби начело с Държавна агенция "Разузнаване", ДАНС, МВР и отбраната са на прякото му подчинение.

Може да остават месеци до изборите и при нормални обстоятелства политически да не е разумно за смени в кабинета в последния момент, но в този случай всяко бездействие вече започва да прилича на действие срещу държавния интерес.

Автор: Добринка Златкова

* Заглавието е на редакцията!

Още: Колко е широк гърбът на Ревизоро?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com