Колко е широк гърбът на Ревизоро?

11324
Колко е широк гърбът на Ревизоро?
Снимка: БГНЕС

Един евреин разказва на свой приятел следната случка: "Една събота си вървях и на пътя си видях банкнота. Чудих се как да я взема, защото денят е Шабат, а тогава е забранено каквото и да било усилие. Приятелят му го пита: Какво направи?, а евреинът отговаря: Помолих се на Господ и той ме чу! Като погледнах отляво на пътя петък, отдясно събота, а по средата неделя." Та и с нашия екоминистър май е станало така с въвеждането на извънредно положение само за две села. Отдясно Несебър и отляво Поморие, а по средата "Ахелой" и "Порой".

Като се замисли човек, въвеждането на подобно, скроено по мярка, извънредно положение има всички условия да се превърне в своеобразен "рог на изобилието". Мога да си представя какъв потенциал се открива за извънредни положения из цялата страна.

Постепенно започват да стават все по-ясни причините за половинчасовата драматична реч на Емил Димитров пред Народното събрание преди 10 дни. Реакциите след нея са още по-разобличаващи. Твърденията, че Ревизоро не би си позволил такова поведение, без да му бъде наредено от премиера, постепенно губят силата си.

Той изпълни заръката на други и показа, че вече е в друг, "по-шишкав" отбор. Подчини и вкара в играта си министрите на земеделието и регионалното развитие, които вероятно са отказвали да влязат в сценария с идващата водна криза по морето.

Бургаският властови център в ГЕРБ е един от най-стабилно стоящите, със силно влияние в определени сектори в изпълнителната власт. Бившият министър на екологията Ивелина Василева е бивш зам.-кмет на Бургас. Сега тя е шеф на екокомисията в парламента. Доскорошната зам.-министърка на МОСВ Атанаска Николова също е бивш заместник на Димитър Николов, който пък е в Изпълнителната комисия, най-висшия орган в ГЕРБ. Благодарение на Николов, Бургас е една от непоклатимите крепости на партията, а местната власт е здравата основа за добрите резултати на всички видове избори.

Кампанията на Ревизоро целеше най-вече да уязви този властови център. При настоящата политическа обстановка е немислимо Бойко Борисов да благослови атаката на екоминистъра и да подложи на изпитание лоялността на Бургас. Борисов е бил изненадан колкото и всички ние. Опита се да потуши нещата като извика Ревизоро на бърза среща, на която държа доста минорен тон - нещо нехарактерно за него в такива ситуации. Напротив, той мъмри и дори уволнява тези, които си позволяват критика и собствено мнение. Премиерът не пожела да вземе главата на поредния екоминистър, може би, защото този се е опрял на твърде широк гръб.

Борисов се съгласи на всичко, което Емил Димитров поиска. Уволни Атанаска Николова, с което лиши Бургас от последния техен човек в ръководството на МОСВ в момент, в който предстои старта на може би най-мащабния у нас проект за воден цикъл - този на Бургас - на стойност около 460 млн. лв.

Ревизоро изви ръцете и на Борисов, и на Николов, но развърза ръцете на областния управител Вълчо Чолаков да обяви извънредно положение в двете общини. Така Чолаков, който между впрочем също е сменил няколко партии и все така е областен управител - този път от квотата на Валери Симеонов, ще даде старт на процедурата за включването на язовирите "Порой" и "Ахелой" към язовир "Камчия" и съответно системата за водоснабдяване на община Бургас. Става въпрос за ремонтни дейности за 60 млн. лв., които не е ясно доколко ще са ефективни, защото обемите на двата язовира общо биха осигурили вода за Бургас за 2-3 месеца. Тези земеделски язовири се разчита да се напълнят през идните месеци от дъждове и снегове. Според специалисти като шефа на ВиК-Варна Валентин Вълканов не за първи път язовир "Камчия" стига такива ниски нива. Той има голям водосбор и при валеж ще се напълни. Също така Вълканов посочва, че не може изцяло да се прекъсне захранването на Варна с вода от "Камчия", защото технологично по тази деривация не може да не се подава вода, защото тя ще се развали.

Пита се в задачата защо се разсъждава, че едни язовири ще се напълнят, а други не? В началото на зимата сме. Кой ще поеме отговорността за похарчени 60 млн. лв., когато приключи изграждането на свързващите съоръжения между трите язовира на 20 януари, а язовирите вероятно вече ще се пълнят?

Ревизоро си играе ту ще има водна криза, ту няма да има, а по същество - съвсем не е ясно дали наистина има водна криза или няма. Неговата активност е свързана с определени процеси и когато конкретни процедури се забавят или има отклонения в неправилната посока, тогава Димитров силно се активизира като се превръща в жива аларма за предстоящ воден апокалипсис.

Нечий интерес е засегнат или по линия на проекта за воден цикъл на Бургас и така се упражнява натиск или пък се правят сметки за усвояване на 60 млн. лв., така както се изгради за 27 млн. лв. тръбата подаваща вода на Перник от язовир "Искър". Те, перничани, така и не успяха да опитат искърската вода, защото язовирът им междувременно се напълни и са си пак на вода от "Студена". Така че е съвсем възможно лятото бургазлии и варненци пак да са си на старата камчийска вода.

И още един нюанс - ВЕЦ-вете по морето, които свързват с ДПС. Заради тях системно МОСВ е разрешавало повече месечни обеми от "Камчия". От целия този водевил сега и те страдат - дали заслужено или не, не знаем. Специалистите само могат да кажат, но явно и някои кръгове в ДПС също са разчели вдигнатите им от СВОИ "жълти картони". Има разлика между бизнес крилото и политическото. Въпросът е дали са само нюанси или са преминали към непримирими различия.

И съвсем накрая, не приемайте за чиста монета заявката на Емил Димитров, че иска да участва в следващите избори. Опитът с него показва, че и една водна криза може да изчезне за час и после пак да се появи. Толкова гърбове и партии смени, като се почне с "Гергьовден", през НДСВ, Валентин Златев, ВМРО, Бойко Борисов, Валери Симеонов, че може би е стигнал до най-широкият и стбилен гръб в държавата.

ВКАРА ЛИ РЕВИЗОРО ПРОКУРАТУРАТА В ПРАВИТЕЛСТВОТО?

Автор: Добринка Златкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com