Най-икономичната пералня в света работи с чаша вода

14150
Най-икономичната пералня в света работи с чаша вода
Снимка: Getty Images/Guliver

Пералня работи само с чаша вода с помощта на малки зрънца пластмаса, които почистват тъканите по-добре от обикновен препарат за пране, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Към прането се добавят повече от милион миниатюрни полимерни зрънца, чаша вода и няколко капки специален препарат. Машината  използва само половината от електричеството, необходимо за  обикновена пералня.

Част от Варна остава без вода до късно тази вечер

Част от Варна ще остане без вода до късно тази вечер, съобщи Агенция Фокус. Без вода ще бъдат абонатите в к.к. „Чайка&rdquo...

Зърната от найлонов полимер притежават поляритет, който
привлича замърсяването. Във влажна среда този полимер се зарежда и става силно абсорбционен. Той не само привлича мръсотията, но и я поглъща в центъра на зрънцата. След като цикълът свърши,  перличките се центруфугират през дупки в барабана.

Полимерните зрънца намаляват много необходимото количество перилен препарат. Те могат да бъдат използвани 500 пъти. Технологията предотвратява и прехвърлянето на боя от цветни върху бели тъкани.

Технологията е създадена от специалисти в университета на Лийдс, докато са работели по друг проблем - как да стане текстилната боя още по-трайна. След като са направили откритието си, те са учредили компанията Xeros за производство на пералните. Засега те съществуват само във версии за индустриално пране. Предвижда се да бъде създаден и вариант за обикновени домакинства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com