NASA представи нов робот

8334
NASA представи нов робот

Специалистите от NASA представиха пореден интересен робот. Машината, която носи названието Valkyrie, е разработка на инженерите от Космическия център „Джонсън“.

Новият модел е разработен за участие в конкурса DARPA DRC, в който ще се конкурират роботи, способни да ходят по неравна повърхност и да се качват по стъпала.

НАСА откри поток от плазма в Слънцето

Учените отдавна са предсказали, че Слънцето съдържа огромни клетъчни структури с размери 15 пъти по-големи от диаметъра на Земята, пр...

Всички участващи в надпреварата разработки трябва също да могат да използват ефективно различни инструменти и да управляват автомобил. Предполага се, че за управлението на такъв тип роботи ще могат да бъдат използвани дори хора без специална подготовка, които след кратко обучение ще се справят перфектно с контрола над машината.

Valkyrie, чието официално обозначение е R5, е висок 1.9 метра, тежи 125 килограма и има 44 степени на свободно действие. Роботът е напълно автономен – той използва вградени акумулатори, което го отличава от друг негов „събрат“ от този клас - ATLAS, който е ограничен в движенията си поради необходимостта да използва кабел за захранване. Освен това батериите на Valkyrie се сменяват лесно и бързо - за по-малко от минута. С едно зареждане на акумулаторите прототипът може да работи цял час без прекъсване.

Едновременно с това Valkyrie е снабден с множество сензори, както и с няколко камери, монтирани на главата.

Камери и звуков локатор са инсталирани и в областта на корема на робота. Изображение предават и допълнителни устройства, разположени на краката и ръцете на машината. Така, в зависимост от конкретната задача, която Valkyrie изпълнява в момента, операторът може да получава различен тип изображение.

НАСА ще отглежда зеленчуци на Луната

НАСА ще опита да отгледа зеленчуци и билки на Луната, за да види дали хората могат да живеят там, предаде БГНЕС. Американската космиче...

Паралелно с представянето на Valkyrie от NASA обявиха и друга новина, свързана с техен робот. Става дума за модела Robonaut 2, който в най-скоро време ще стане член на екипа на Международната космическа станция.

Специалистите от космическата агенция обявиха, че роботизираният астронавт ще използва нестандартен тип крака, които ще могат да се огъват във всички посоки.

Това ще помогне на робота в условията на безтегловност да изпълнява различни сложни задачи без проблеми. На борда на станцията Robonaut 2 ще помага на астронавтите за работа в условия с повишена опасност. Той трябва да отпътува за МКС в началото на 2014 г.

Редактор: Анна Маринова

Учени апелират: До 2028 година отново да сме кацнали на Луната

Какво ли ще е следващото предизвикателство пред НАСА, след като се осъществи мисията по “улавяне” на опасен за Земята астер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com