"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

10036
"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление
Снимка: Колаж/Actualno.com

И аз, също като вас, вече не следя отблизо преговорите при ротацията - не че дори съм започвал. Като видя кадър от четворката преговарящи от едната страна - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян вече не мога да удържа комичното настроение, което тяхната "самостоятелна воля" събужда. Не ми помага никак в посока сериозност и когато после чуя коментари на Кирил Петков - той наскоро имаше годишнина откакто "арестува" Бойко Борисов, а днес говори за ГЕРБ и ДПС като за "общности" - една фундаментално нова политическа теория. За нея е характерно това, че не е вярна, от една страна, а от друга, не е и смайващо интересна. Предвид автора ѝ това не е изненадващо. 

Затова си мисля, че нещата трябва да се освежат: с протест. Да, крайно време е ПП да организират протест - това ми изглежда задължително. Достатъчно месеци изминаха, откакто не се е осъществявало едно от най-парадоксалните събития на късния преход: протест, който правиш, докато си на власт. Ако навремето ви е изглеждало, че по-странно нещо от модата на контрапротестите не би могло да възникне, то едва наскоро сте си дали сметка, че нищо не може да се сравни по чудатост с образа на Протестиращия управляващ.  

Сега на протестиращия управляващ е редно да се зададе един много съществен въпрос - защо излизаха на протест срещу коалиционните си партньори, когато навремето те бяха ИТН и БСП, но сега не маршируват по жълтите павета срещу новите си коалиционни партньории - ГЕРБ и ДПС? Например Христо Иванов твърдеше, че ИТН - това е дългата ръка на ДПС. И ако това го е скандализирало толкова много, че да излезе на протест срещу тях, сега как изглежда идеята за протест срещу коалиционния партньор, когато, ако трябва да цитираме онзи глиган, протестът трябва да възникне директно от скута на Пеевски? 

Борисов и ДПС също може да отвърнат с протест. Няма как да се намерят хора? Не е проблем: ГЕРБ ще го обявят публично, ДПС ще им докарат автобуси. Костадинов ще се включи и той с автобуси, правил го е. На ИТН автобуси не им трябват - имат диван. Мая Манолова пък ще е най-доволна. Другите отиват. Тя идва. Единственото важно на тези сблъсъци е да няма никакво гражданско общество. Само партийни комформисти и платени инфлуенсъри. Нищо повече.  

Чудя се какви ли ще са плакатите при такъв сблъсък на едните управляващи с другте. Предполагам: "Денков - за външен министър!" на едно място, "Искаме повече министри за ГЕРБ"!" на друго, "Никога повече мазно кафе" на трето, "Нови хора в КЗК, КЕВР, и там, нали, регулаторите". Може такива лозунги да ви изглеждат като дребнотемие, но това е защото не разбирате от политика. Според мен звучат чудесно и много поучително на фона на едновремешните. Да ви ги припомня: "Смяна на системата", "Нито глас за Пеевски", "Аз съм Кирил Петков и не ме е страх" и прочие.

Да, точно така: и те звучат много смешно.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com