Откраднаха вкаменелост на 300 млн. години и после я върнаха по пощата

12611
Откраднаха вкаменелост на 300 млн. години и после я върнаха по пощата

Странна случка с участието на древно изкопаемо се разигра в швейцарския град Цюрих. Там, от музея на динозаврите, разположен в предградията, беше открадната вкаменелост на възраст 300 милиона години. След това похитеният експонат беше върнат на институцията по съвсем нетрадиционен начин – крадецът го изпратил в пощенски плик по пощата.

Специалистите предполагат, че похитителят е имал намерение да продаде вкаменелостта за сериозна сума. След като разбрал, че такава продажба на практика не може да бъде осъществена поради уникалността и известността на експоната сред колекционерите, той се отказал от намеренията си и решил да изпрати откраднатата „вещ“ по пощата. От полицията поясняват, че със сигурност престъпникът е бил отлично запознат с вкаменелостите и тяхната история. Те допълват също, че той се е интересувал само и единствено конкретно от този експонат и затова не е откраднал нито една друга вещ от музея.

Британските учени смаяни от наша риба-вкаменелост на 34 млн. години

Уникална вкаменелост на риба от Родопите впечатли британските учени. Останките заемат централно място в зала „Палеонтология&rdqu...

Откраднатото „многострадално“ безгръбначно изкопаемо има славно минало от наше време. То е вдъхновило швейцарския художник Ханс Рудолф Гигер за създаването на един незабравим образ от киното – т.нар. „пришелец“ от едноименния научнофантастичен филм на ужасите от 1979 на режисьора Ридли Скот. Известният режисьор бил шокиран от картината на художника, на която се виждало плашещо същество с продълговата глава. Ридли Скот не се подвоумил да покани Гигер в проекта и да го ангажира с дизайна на външния вид на самия Пришълец.

Уникалният експонат, похитен от неизвестен крадец, представлява само по себе си ранна форма на живот, обитавала преди 300 милиона години нашата планета, живеейки на морското дъно. Откраднатото „животно“ било върнато от похитителя, след като от полицията публикували негова снимка в средствата за масова информация. Служителите от музея разказват, че вкаменелостта почти не е повредена с изключение на едно от пипалата, което е леко разкъсано. Веднага след като бъде реставриран, експонатът ще бъде върнат в изложбената зала, където му е мястото, уверяват музейните работници.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com