X
 
 

Папата ни преподаде урок – проумяхме ли го?

10738 19
Папата ни преподаде урок – проумяхме ли го?
Снимка: Правителствена пресслужба
Два дни – 5 и 6 май, безспорно минаха под знака на посещението на папа Франциск в България.

Откровено казано, сигурно на много хора им е писнало да слушат за Светия отец. Папата това, папата онова, папата другото, папата третото, папата ала-бала. Преди папа Франциск да дойде в България, и моето настроение беше такова. Не заради друго, а защото достатъчно години съм се нагледал на стотици официални събития, прогласявани с оглушителен медиен шум, които обаче са се превръщали в една отвратителна поза и лицемерие. И не очаквах нещо кой знае какво различно, предвид и това, че говорим за религиозно лице - моят мироглед спрямо религията е крайно нетолерантен и я считам за най-ужасното човешко творение, довело до проливането на неизмеримо количество кръв през вековете и до формирането на бариери, комплекси и изкривяване на възможностите пред човешката личност да проумее битието до степен на тотално извращение, като за капак това продължава и сега.

Е, признавам, не бях прав за главата на Римокатолическата църква. Определено този папа има харизма. Има и подход – как да обърне внимание на важното и как да накара чрез тази си аура и медиите да обърнат внимание по положителен начин на важни теми.

Всъщност точно последното ме впечатли най-много при папа Франциск – как накара медиите да погледнат към случващото. Защото няма какво да се лъжем – в България максимата, че добрата новина е лошата новина, е изключително силно застъпена. Дотолкова сме се потопили в този мироглед, че е направо страшно. Масово медиите налагат примери, които са крайно негативни. Примери, описващи Бай Ганьовщината ни. Дали ще са селски хитреци-тарикати, казващи на черното бяло, дали ще са индоктринирани чичковци и лелички с блестящи петолъчки на челото, дали ще са готови да пеят и рецитират за "страната на смелите и свободните" вечно наведени на Запад – примерите са все лоши. И най-страшното в тези примери е културата на общуване.

Деца от бежанския лагер във "Враждебна" пяха на папата (ВИДЕО)

Във втория ден от визитата си в България, папа Франциск посети бежанския център във "Враждебна". Там той се наслади на специално подгот...

Замисляли ли сте се какво значи да общуваш? Това означава да разбираш, вникваш и проумяваш какво ти се казва. Това означава не само да слушаш, но и да чуваш. Неслучайно в българската традиция едно от най-ценните измерения на образованието е знанието на чужди езици. Такива хора се считат и са се считали от много време насам за пример и в България. Считаха се, поне докато Преходът не ни натисна зверски, в съчетание с развитието и на социалните мрежи, което буквално предопределя затъпяването – както заради феномена "фалшиви новини", така и най-вече заради факта, че Интернет се разви като платформа за забавление. Да, но в живота не всичко е забавление и смесването му със сериозните теми от ежедневието доста често се оказва пагубно за изключително важни неща, касаещи живота на всички ни. А общуването е единственият сигурен начин да решаваме важни проблеми и да придобиваме опит плюс мъдрост в справянето с тях. Казано по друг начин - да създаваме по-хубаво битие.

Точно акцентът върху сериозното по достъпен начин ме накара да погледна към папа Франциск. А снимката, която публикувам под този абзац, ме накара да се запитам – кога важните фигури за българския обществен и социален живот ще стигат такава класа? За незнаещите – човекът, чийто кръст се е навел да целуне папата, е митрополит Антоний. Този жест е все едно Кристиано Роналдо или Лео Меси да почисти обувките на някой български футболист. Сега разбираме ли или ще трябва още много? Или ни трябва един ТАКЪВ ПРИМЕР, че да тръгнем да проумяваме? А може би ТАКЪВ?!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

 • Български гражданин 12 Български гражданин преди 9 месеца Профил на трол?
  Думите са евтини.Струват делата.Добри обноски.Начетен йезуит.Какво цели?От този орден не говорят открито а загатват.Лицемерие=Дипломация.Държавата Ватикана има население от 1000 души.Финансов ресурс–около 20% от световното богатство.Да не се притесняваме за бежанците.Могат да настанят около 10000 при тях,могат да ги изхранят,да им измият краката,въобще ще ги обгрижат.На останалите милиони могат да виж още ›› им направят държава.Бълха ги ухапала. Така че да не се притесняваме за това.Силно вярвам че Ватикана ще се погрижи. Пък и ще видят вярващтите че не са само думи.Анатема–как може да си го помислим.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Църквата е като комунизма, затова не можеха да съществуват заедно. Обещава, говори за мир, наивниците се прехласват, а фактите са, че няма нужда да се говори на площада за мир, който му стиска да иде да говори пред оръжейните компании за мир. Ще ми говори за мир, когато неговите приятели избиват деца в същите минути в някоя азиатска или африканска държава. Аман от лековерници и манипулирани.
 • Анонимен 10 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  ЗАРЪКАТА НА ПАПАТА КЪМ ПРЕЗИДЕНТА И УПРАВЛЯВАЩИТЕ; „Освен че е затиснат от демографската зима вследствие на загубеното доверие в бъдещето, вашият народ е загубил над два милиона свои емигранти. И ВИЕ ТРЯБВА ДА МИСЛИТЕ, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, КАК МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИТЕ НА ДЕЦАТА СИ БЪДЕЩЕ НА НАДЕЖДАТА !” ПОСЛАНИЕТО НА ПАПАТА КЪМ НОСТАЛГИЦИТЕ ПО „СОЦИАЛИЗЪМА”; „Тежестта на страданието, на разочарованието, дор виж още ›› и на предателството са тежък камък, който трудно би паднал от сърцето. Такива хора все още са ранени от тежестта на болката и вината. Господ знае, колко силно е за нас изкушението да се върнем към носталгията по нещата от миналото. Искаме да си върнем нещо от онова, което сме пожелали да оставим, защото нещата не са така, както сме се надявали. Появява се едно много тънко и опасно изкушение, което ни кара да се обезкуражим. Това е психологията на примирението. И ни кара да се върнем към сладникавата тъга, която като червей разяжда всяка надежда. Така се развива най-голянмата опасност , която може да се вкорени в една общност – сивият прагматизъм на живота, в който на пръв поглед всичко изглежда нормално, но където в действителност вярата се изпарява и дегенерира в битова дребнавост.”
 • българин 9 българин преди 9 месеца Профил на трол?
  Ачев, по-смело, по-остро и тъпите коментари на червените боклуци ще намалеят, наистина папата даде урок по дипломация, но на кого, КОЙ от мутренския, престъпен "елит" на червената мафия има интелекта, капацитета и компетентността да го разбере и осъзнае, няма КОЙ, това не е за продажни мекерета, полуграмотни, малоумни и прости кретени не стават за тази работа.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Никак не са симпатични ,особено ако се има предвид, че визитите и на двамата посетили България май са си напълно политически! Единият никога не се извини на унищожения човек - Сергей , набеден за атентата срещу него, но намери време и утеха за убиеца Агджа, а и единствено си говореше за комунизма като зло, а сегашния се опитва май да направи България и Македония един голям бежански лагер, за да виж още ›› не ходят афганистанци и африканци при тях да "бозаят" социални фондове! Хубаво е да се запознаем с доста спорната биография на сегашния и да се запитаме какъв наместник на Господ е, след като го избират кардинали, някои от които замесени с доста пикантни скандали едва ли имащи нещо общо с правата вяра, а не е посочен със знак от Господ, както става примерно при будисти и др. ! Нека не забравяме казаното от Бжежински май , че след комунизма най-големия враг на запада остава православието ....Някой да коментира?
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Да, ама ВИП политиците му облизаха задните части и заедно със слугинажа джурналя, няколко дни нямаше минута за нещо друго . Какво видях : "Когато някой умира - викат свещеник, а когато умира ГЕРБ - викат папата !" Май че "Мутрата на хората" беше на панихида ?
  : 8 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ама President of vatican/ Satan/ подкрепя враждебната миграция
 • Папата ни преподаде урок – проумяхме ли го?  5 Папата ни преподаде урок – проумяхме ли го? преди 9 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ачев, ти последно кога влиза в църква за нещо повече от това, да огледаш иконите ? "Жеста" на папата, дето целува какво ли не, си има конкретно определение. Викат му "лицемерие".
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  комунисте 4 , не задавай тъпи въпроси на Ачев ! Не разсъждавай по такъв просташки начин за папата със своя миатюрен комуняшки мозък !ни
  : 16 !
 • Бакунин 3 Бакунин преди 9 месеца Профил на трол?
  НЕ СЕ ИЗНЕНАДВАЙТЕ НА КОМУНИСТА - ПРОСТАК 1 , ЗА ТЯХ ХОРАТА СЕ ДЕЛЯТ НА КОМУНИСТИ И ВРАГОВЕ ! НИКАКВИ НЮАНСИ ! ЗАЩО СЛАВОСЛОВЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ? ЗАЩОТО Е КОМУНИСТ ! ЗАЩО ЛЕЯТ ДИТИРАМБИ ЗА РЕЗИДЕНТА фАТМАК ? ЗАЩОТО И КОМУНИСТ ! ЗАЩО ЗАЩИТАВАТ ТЛЪСТИТЕ-МОРЖОВЕ МУТРОПОЛИТИ ? ЗАЩОТО СА КОМУНИСТИ !.... И ОЩЕ ХИЛЯДИ ПРИМЕРИ........ ! Защо им позволихме да продължават да живеят в България и да се р виж още ›› азмножават чрез делене ? Нека да отговори друг......
Нагоре
Последно в Актуално