Плевнелиев в страната на чудесата

15377
Плевнелиев в страната на чудесата
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Всяка поява на Плевнелиев в публичното пространство е зрелище, което не бива да се изпуска. Толкова голямо зрелище, че предизвиква желание филологическо правило да не се изписва никога "бивш президент", а да е в настояще време плюс годините на управление в скоби, да бъде ревизирано от БАН и специално за него да се направи изключение. 

На какво се дължи нашето недоволство? В последната си поява Плевнелиев обяви, че в разговор с него Борисов е изразил желание да се оттегли от лидерството на ГЕРБ, защото - такава бе Плевнелиевата интерпретация - Борисов бил мъдър и не позволява егото му да надделее в най-важните моменти. По-късно се стигна до изясняване: Борисов, разбира се, посочи най-очевидното - че въобще не би се оттеглил като лидер, защото "не иска да им играе по свирката " и да е брошка на ПП, докато Плевнелиев уточни, че е имал предвид, правителство без Борисов, но не и ГЕРБ без Борисов. Преди време пък самият Кирил Петков беше казал, че няма как да преговаря с ГЕРБ, ако Борисов стои начело, което някак си внуши, че ГЕРБ без Борисов би бил нещо съвсем различно и фениксоподобно. 

Това е твърде любопитно и устойчиво - като повечето наивности. Но Плевнелиев този път успя да ги надгради в приказна степен. 

Той предложи нещо направо анимационно - ПП, ДБ и ГЕРБ да се обединят в името на евроинтеграцията, и да оставят всичко на заден план. Защото когато тази интеграция стигне до последната си фаза - еврозоната - в България ще се изсипе "златен дъжд от еврофондове" и въобще ще настане неземен рай, какъвто не съществува в най-утопичните представи, които са ви минали през главата. Сякаш златният дъжд на еврофондове не вали примерно от 15 години и някак си не вали върху стотина души. Според Плевнелиев "проевропейските сили трябва да престанат с тая конфронтация", тоест като самодиви в бяла премяна над умиращия Хаджи Димитър да плеснат ръце, па да се прегърнат.  

Ако това дотук изглежда обещаващо, то още сме далеч от кулминацията.  

Кулминацията бе в това, че Плевнелиев си спомни с умиление за славните години на управлението на ГЕРБ с Реформаторския блок, и предположи, че щом веднъж са могли да го направят, би трябвало да могат да го направят пак: отново в името на европейската интеграция. И ето най-интересното: дори главният прокурор, в ситуация на дълбинна евроинтеграция, щял, според Плевнелиев, да работи по-добре. Просто евроинтеграция до дупка и Гешев става Гандалф белия.  

А сега да видим как изглежда цялата картина обобщено - понеже обобщено е най-смешно.

Значи първо, Кирил Петков и Бойко Борисов правят отстъпки от лидерството си - някакви. Единият става неформален лидер, другият става почетен лидер, имат си за пример Доган, той ще ги научи под сурдинка как нещата да стават под сурдинка. После мнозинството за Северна Македония става тотално - то е мнозинство за всичко, толкова убедително и прелестно, че на колоните в парламента вместо разговори директно звучи "Ода на радостта" - всичко ще се нареди. Пред държавата стоят стотици въпроси, но всички те имат един-единствен отговор: евроинтеграция. Корупция, лоша администрация, злоупотреби с обществени поръчки, социални проблеми - евроинтеграцията лекува всичко това. И мечтата на Плевнелиев се сбъдва - на нас не ни е хрумвало, че сложните проблеми имат просто решение. Защото сме прости. 

В заключение, да припомня едно правдиво мнение на Иван Бакалов. Той написа, че един от хората, които са пречили най-много на евроинтеграцията през годините, е самият Плевнелиев. Обяснението му общо взето гласи - колкото по-отплавали са мислите на този човек, колкото повече предлага лозунги, вместо разум, толкова повече идеята за евроинтеграция поне при обикновения зрител става малко нелепа. Бих допълнил, че в комплект с Цветан Цветанов и Соломон Паси нелепият вкус става все по-изразителен. Нищо не проваля добрата идея толкова, колкото лошият оратор. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com