Постът, който Слави Трифонов търси, е един: министър-гарант

41224
Постът, който Слави Трифонов търси, е един: министър-гарант
Снимка: БГНЕС

Понеже все още немалко хора вярват, че персоналното влизане на Слави Трифонов в политиката ще наподобява паркиране на ръмжащ мотор в залата на Министерски съвет, докато звучат най-популярните му песни, а на едно ниво под Народното събрание ще има специална оркестрина, в която Ку-Ку бенд да "сцепват", докато вървят заседанията, ще трябва да посочим някои вече много видими неща. За някои те биха могли да бъдат "излъгани очаквания", но ако човек е имал такива очаквания, значи е бил и твърде наивен по принцип, тоест, би трябвало да е свикнал да попада в ситуацията на излъганите очаквания. 

Та, накратко: Слави Трифонов по всяка вероятност няма никакво желание да бъде политическо лице; политическо лице в смисъла на институционален бадж, който да виси на врата му и там да пише Слави Трифонов, еди какъв си. Отказа се да бъде депутат (поне в това отношение все пак го направи преди изборите, а не след, както Борисов и други) и намекна, че може би имал интерес към друга институция - звучи като да става дума за президентската. Тези негови ходове не са никак безпроблемни - и заслужават вече произнасяна добре критика. Но постепенно съмненията, че Трифонов въобще цели някакъв пост, стават все по-големи - далеч не е сигурно, че дори намекнатият президентски няма да остане в мъглата, а още по-несигурното е да вярваме, че в момента има фигура, която да измести Радев за следващия мандат.

Но в това може би пък няма някакъв прекален скандал. По всичко личи, че Трифонов е избрал пост, който общо взето си измисли сам, но може би тъкмо като такъв би бил по-полезен. Това е постът на предполагаем гарант. Човек, който казва - аз никога няма да вляза директно в политиката, но ще се опитам да бъда гарант за определен сбор от личности и определен сбор от политики. Ако упреците към тези личности и политики станат прекалени, ако сред тях се откроят корупции, ще ги издърпвам обратно и ще предлагам нови. Нещо като публичен кукловод, което е и донякъде оксиморон, понеже кукловодът не е публичен по дефиниция, а скрит; затова го наричаме и "гарант". Не че допускаме, че да си гарант не носи и куп рискове - но те тепърва ще стават ясни.  

Тази роля дори не е особено нова. Трифонов целеше именно нещо подобно в първите години, в които прояви интерес към политиката извън скечовете и критиката към различни правителства. Опитваше се да лансира различни мажоритарни кандидати, които, при промяна на законодателството, да успее и да вкара в политиката. Това бе нещо, което прилича много на сегашната му роля. Просто с времето може би разбра, а вече и провери - че всъщност ще се окаже по-лесно да получи политическо представителство по стария начин - с партия. 

Затова и този пост - на гарант - ще бъде заеман дълго, а и - ето прогноза - ще бъде единствен. Няма да виждате Трифонов в институционална зала, твърдя рядко ще го виждате и в телевизионно студио. Основната трибуна ще бъдат социалните мрежи и телевизията - но само собствената. В този смисъл това, че лидерът на "Има такъв народ" говори често с недомлъвки и полусекретно по този въпрос, също е съвсем логично: изглежда така, сякаш малко по малко плавно води собствения си електорат към този извод, вместо да го шокира, а и оттам - откаже - още в началото. Това не е нито добре, нито зле. Просто е такова, каквото е - и трябва да се знае.

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com