Прасета със светещи зурли

9690

Учени от хавайски университет създали с генно инженерство прасенца, чиито зурли светят на тъмно. Ефектът бил постигнат чрез инжектиране на флуоресцентен генетичен материал, взет от медузи в ембрионите.

"Опитът е просто демонстрация на факта, че такъв генетичен материал може да бъде вложен в друго създание, при което той не е налице", казват пред сп. Biology of Reproduction шефовете на проекта. На видеото се вижда как малко след изгасването на светлината в лабораторията, муцуните светват в синьо-зелено. Според д-р Стефан Мойсяди от Института по биогенезис в Хаваи животът на грухтящите опитни екземпляри нямало да се промени поради инжектирането на флуоресцентен протеин в организма им.

Смешните обекти на изследване на учените

Eдно от най-старите и престижни медицински издания – The British Medical Journal, е решило да повдигне настроението на читателите...

За първи път "светещо" животно беше създадено през 80-те години на миналия век и това, естествено, беше мишка. През август турски учени показаха зайци, които на дневна светлина са си бели като своите събратя, но на тъмно светят в зелено.

Инжектирането на съответния протеин е просто доказателство, че той бива приеман без проблеми от организма на опитното животно. Целта на учените е да докажат, че влагането на генетичен материал от различни видове живи същества в други може да се приеме без проблем от реципиента и да доведе до нови хоризонти в медицината.

Източник: "Дейли мейл"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com