Правото да гласуваш трябва да се заслужи

6894
Правото да гласуваш трябва да се заслужи
Снимка: БГНЕС

Ако искаме да променим нещата с купуването на гласове, трябва да се преразгледа всеобщото право на гласуване. Говорим за възприетата американска, европейска и световна парадигма, че всеки има право на глас. Това каза днес (6 октомври) директорът на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов.

Коментар на редактора

Uber - един от примерите, когато държавата е излишна

„Забранява се всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната тър...

Професорът е много прав по отношение на гласуването. Която иска организация за защита на гражданските права да ме съди, но гласът на един образован професионалист не може да бъде равен на гласа на човек, който едвам избутва основно образование или дори не го завършва. И образователният ценз е най-верният отговор – само че не на база завършено образование. Защото в България купуването на дипломи и лъгането по матури е национален спорт така, както и купуването на гласове.

Решението е само едно – да се въведе работещ ценз, който да показва какъв ти е интелектът и можеш ли да схванеш дали гласуваш за мошеник или не. Международно признати и достатъчно авторитетни са тестовете на МЕНСА. Един от ползваните методи за оценка на интелигентност от МЕНСА е тестът по скалата „Станфорд-Бине“. С него се оценяват пет фактора, определящи човешката интелигентност – познание, количествено мислене, визуално-пространствено възприятие, работа на паметта и гладкост на разсъждението. Тестовете по скалата „Станфорд-Бине“ се ползват от почти един век по цял свят.

Разбира се и по отношение на евентуално включване на МЕНСА в политическия живот има и ще има критики. Основната е, че дори сега в научните среди има спорове какво включва думичката „интелигентност“, дали това е вродено качество, което не подлежи на промяна или може да бъде подобрено по най-стария известен на човечеството начин – с „тренировки на мозъка“ или просто казано с учене. Тестовете за интелигентност не могат да измерят духовната страна на човешката личност.

Всичко това е вярно – но е вярно, че сегашната система не работи. Какъв смисъл има да вникнеш в политическите програми и обещания на съответните партии/кандидати, да оцениш за себе си на база интелекта си доколко биха ги спазили, ако получат гласа ти, след като знаеш, че твоят информиран глас ще се изправи срещу примерно 500 други гласа, взели по някой лев, за да отидат на урната? Така на власт остават само тези, които не работят за по-добър живот на мнозинството – те дори не мислят как биха могли да помогнат за по-добър живот на хората. Затова нека поне тръгнем към опит да променим системата – мирно. Не го вярвам, защото промяната на системата минава през кръв, много кръв – това е заключението на човешката история. Но можем поне да опитаме – като се помъчим да изберем достатъчно хора, които да са наясно, че сегашната система не действа и които имат желанието и възможностите да работят за корекция на системната грешка. Защото правото на глас следва да се заслужава, а не да се дава даром - то определя съдбата ни.

Синтактичният разбор за Райна Княгиня - Друг Път, Смешковци

Само мелодията е на „Кой уши байрака“, песента не е превеждана и пята на турски език. Всъщност става въпрос за турска любов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com