Прокуратурата не пропуска ли нещо за Москов?

12697
Прокуратурата не пропуска ли нещо за Москов?
Снимка: БГНЕС

Мнозина изпаднаха в еуфория след като стана ясно, че спрямо министъра на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов има повдигнати три обвинения. И трите са свързани със скандалните внос, дарение и бартер за ваксините от и за Турция, но засягат единствено финансовата част на въпроса.

Все отнякъде трябва да се тръгне, а и цялото време е пред нас.

Майка на увредено от ваксина дете: Имам чувството, че искат да ни накарат да лягаме и да мрем

Гого е роден напълно здраво дете и беше такова до 2 години и 2 месеца. Всичко си вървеше нормално, даже беше по-напред с материала покр...

Кога обаче този, който трябва, ще се сети за най-важното – за онези, които приемат въпросния незаконно внесен продукт – децата? Нещо повече - много експерти, коментирайки казуса и застанали срещу Москов, не се умориха да повтарят, че ваксините не са опасни.

Гротескният момент настъпи, когато говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова заяви публично, че "задължително е издаването за разрешение за употреба от Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) след процедура, която включва изследване на лекарствените препарати. За "Пентаксима" ние не твърдим и нямаме доказателства, че е вредна и децата са ваксинирани."

Предположението за вредността им може би е обвързано с факта, че тези ваксини "Пентаксим" вече са поставени. Т.е. поставена ваксина - не е вредна. Колко удобно в страна, в която нежеланите реакции не се докладват.

Притеснителното, обаче, е друго - а именно това, че до момента нито една институция (освен Изпълнителната агенция по лекарствата, която от самото начало на скандала се придържаше максимално близко до закона) не е обявила, че след като са внесени незаконно, тези ваксини са потенциално опасни. Защото какъв е смисълът от определението „законно“ или „незаконно“, когато говорителят на Главния прокурор утвърждава негласно, че нещо незаконно не е вредно, просто защото няма доказателство.

Ваксината "Тетраксим" причини тежки обриви на деца в Пловдив

Няколко деца, ваксинирани с "Тетраксим" в Пловдив, са получили силна странична реакция от препарата. Министерството на здравеопазването...

Не е нужно да си юрист, за да разбереш, че това твърдение е нелепо. Че когато няма законова гаранция за безопасността на един продукт, който се дава на малки деца, това само по себе си е риск. И превръща ли го автоматично в безвредно, само защото вече е приложено?

100 хил. ваксинирани деца с незаконно внесена ваксина явно не е достатъчен повод за самосезиране. До момента никой не се сети да потърси отговорен именно за този процес, да не говорим – да се опита да предотврати процеса. Защото шум достатъчно беше вдигнат.

Вече дори не звучи толкова нелепо твърдението на д-р Дечо Дечев, че е имало реално намерение, съдържащата живак ваксина "Еувакс Б" срещу Хепатит Б, да бъде използвана, независимо дали само за бежанци или не. Дали и това не трябва да се провери по-обстойно?

А защо турският Пентаксим може да е опасен обяснихме още през януари. Прокуратурата може да прочете!

Кога ще ги стигнем руснаците?

Темата за ваксините у нас винаги е болезнена. Боли ги най-много онези, които искат да замажат очите за страничните действия на ваксинит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com