Разработиха робот-плъх, който предизвиква депресия при живи гризачи

9949
Разработиха робот-плъх, който предизвиква депресия при живи гризачи

Лабораторните мишки и плъхове често се използват за провеждането на изпитания на нови лекарствени препарати, преди медикаментите да бъдат приложени на хора. За да бъдат проведени тестове, лекарства, предназначени за борба с депресията и други психични разстройства, учените трябва предварително да предизвикат тези заболявания у опитните животни. Обикновено това става чрез промени в генофонда или хирургическа намеса в нервната система на животните.

Изследователи от университета Waseda University в Токио обаче измислиха нов метод – те създадоха робот-плъх, чиято задача е да стресира живи гризачи, докато не изпаднат в депресия или не получат друг психичен проблем.

Синтетични мускули за роботи, работещи на… влага

Хуманоидните роботи – предимно безчувствени, метални, груби машини, с не особено плавни движения и тромаво тяло. Това е факт за г...

Автоматичното животно се нарича WR-3. Основната цел на съществуването му е провеждане именно на „психологически войни“ с лабораторни плъхове, които по-късно ще бъдат използвани за тестове на лекарства. Роботът трябва постоянно да следи своите „противници“ и да определи кога те вече са изпаднали в състояние на депресия. Това се изразява в снижаване на подвижността на животното, коментират учените.

WR-3 има три модела на поведение – „преследване“, „непрекъснато нападение“ и просто „нападение“.

Всеки модел на поведение е разработен с цел да държи истинския плъх в постоянно напрежение на различно ниво, което след известен период от време ще доведе до развитието на психични разстройства. Преследването държи гризача в непрекъснат стрес, а двата режима за нападение създават за животното състояние на постоянна болка и непрекъснат страх. При „непрекъснатото нападение“ животното постоянно е подложено на атака, докато в режима на „нападение“ това се случва само тогава, когато то започне да се движи.

За да проверят ефективността на WR-3, изследователите използвали група от 12 млади, здрави животни.

Любовният живот на съвременните роботи

В месеца на влюбените Театрална компания Момо ще представи десетата си юбилейна премиера – „Любовният живот на съвременните...

Един път дневно към роботът бил изпращан сигнал в режим „непрекъснато нападение“. Няколко седмици по-късно, когато гризачите изпаднали в състояние на непрекъсната нервност, те били разделени на две групи. Първата група била подложена на същия режим, а втората – просто на нападение. Оказало се, че непостоянния режим на нападение предизвикал у животните възможно тежко ниво на стрес. Методът се оказал особено ефективен за предизвикване на дълбока депресия при здрави възрастни плъхове.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com