Robonaut ще бъде космически медик

3261
Robonaut ще бъде космически медик

Както на Земята, така и в космическото пространство хората се разболяват – това е обичаен процес, за справяне с който сме свикнали да търсим лекар. Но ако на Земята имаме огромен избор за това при кой медик ще отидем, то в Космоса този избор е силно ограничен. В екипите, пътуващи до Международната космическа станция или до някой космически обект, винаги е включено медицинско лице.  Но какво ще стане, ако самият лекар в екипа на космическия кораб, се превърне в пациент, са се запитали специалистите?

За да има кой да лекува самия лекар и останалите членове на екипажа, учените са решили да обучат робота Robonaut в тънкостите на медицинската професия.

Престъпността няма шанс срещу него

В "Робокоп" годината е 2028, а мултинационалният конгломерат OmniCorp е център на роботизираните технологии. Произведените от него дрон...

Вместо да се изпращат в Космоса цяла група от медицински роботи, като роботът-хирург da Vinci, по-удачно е да се обучи един единствен робот в изпълнението на всички необходими медицински знания и умения, смятат специалистите. Най-подходящият за обучение робот в случая е намиращият се на борда на МКС Robonaut. Притежаването на такъв опит ще позволи на машината в критична ситуация да действа напълно самостоятелно и дори да извършва някои несложни хирургични операции. При нужда от по-сложни операции или лечение това може да се случи отново чрез него, но с помощта на дистанционно управление от страна на квалифицирани медици.

В момента от NASA са наели няколко висококвалифицирани медици, специализирали в различни направления.

Групата от специалисти разработва методи и технологии за оказване на медицинска помощ, отчитайки особеностите на робота Robonaut.

Изследователите все още са в начален стадий от своята работа и ще трябва да мине още доста време до момента, в който човек-астронавт ще може да се обърне за медицинска помощ към робот.

Змия-робот ще помага на пострадали хора

Учени от университет в Питсбърг създадоха робот, вдъхновен от влечугите, като целта му ще е да открива пострадали хора при природни бед...

Овладяването на професията „медик“ от космическия робот напълно се вписва в тенденцията за все повече и повече използване на роботехнически устройства в усвояването на близкото и далечно космическо пространство. Възможно е бъдещите космически мисии да дължат успеха си именно благодарение на уменията на такива универсални роботи, прогнозират учените.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com