Робот разкри тайните на древна гробница в Теотиуакан

4023
Робот разкри тайните на древна гробница в Теотиуакан

Теотиуакан – древният изоставен град, разположен на един час езда северно от Мексико, е бил по своето време един от най-големите градове на земното кълбо. Преди няколко столетия той е бил разрушен, като това е станало или в резултат на вътрешно въстание, или на външна атака. Мястото обаче никога не е оставало напълно безжизнено, тъй като привлича като магнит заселници, археолози и групи туристи. Въпреки това в града все още има места, където изследователите не могат да проникнат. Сред тях – подземна гробница, останала неприкосновена през последните 1900 години.

Руснаците създават пълноценен киборг до 2045 година

Ако смятате, че идеята за киборгите все още е само научна фантастика, ще се наложи скоро да промените мнението си. Повод за това е наме...

Наскоро обаче учените използваха интересен метод, за да разкрият някои от тайните на древното погребение, като проникнаха в недостъпните части на комплекса с помощта на специален робот.

През 2003 г. изследователите открили тунел под Храма на Пернатия змей. Според учените, съоръжението свързвало храма с помещения, в които били погребвани кралските личности от онова време. За съжаление тунелът бил разрушен и засипан от жителите на града, което направило невъзможно проникването в погребалната камера. За да се справят с това непреодолимо на пръв поглед препятствие, наскоро учените от мексиканския Национален институт по археология и история използваха малогабаритна автоматична система, способна да проникне там, където археолозите не могат.

Името на робота е Tlaloc II-TC. Самият той се състои от три независими автоматични системи.

Първата представлява самоходна количка на комбиниран верижен и колесен ход, която служи за транспортирането на другите две подсистеми до необходимото място. Достигайки до целта, работа започва вторият робот, подобен на паяк на четири крака и служещ за заснемане на фотографии на околната среда в инфрачервен диапазон. Провеждайки предварително разузнаване и оценка, роботът задейства третата част на системата, представляваща малък квадрокоптер – летателен апарат с четири перки, който заснема видео на околното пространство.

Учени предвиждат, че роботите могат да сложат край на човечеството

Учени от университета в Кеймбридж проведоха проучване на възможните заплахи за съществуването на човечеството. Заключението, до което...

Учените обаче не успели да използват третия робот при изследването на тунела под Храма на Пернатия змей, тъй като това било невъзможно поради постоянно движещите се силни потоци въздух.

Екипът от археолози изпратил Tlaloc II-TC няколко пъти в подземния тунел, благодарение на което били изяснени множество интересни факти. Оказало се, че съоръжението е прокопано още преди строителството на храма и крепостта и се е използвало от представители на престъпния свят. След издигането на ритуалните постройки обаче, съществуването на тунела било открито и предназначението му – променено в полза на религията.

Към момента създателите на Tlaloc II-TC усъвършенстват „летящата част“ от роботизираната система. Учените се надяват, че благодарение на нея в най-скоро време хората ще могат да видят видео на места, останали скрити от човешкия поглед в продължение на хилядолетия.

Робот ще открива лъжите в речите на политиците

Във в. "Вашингтон пост" е бил разработен прототип на робот, който автоматично открива лъжите на политиците в техните речи, предаде БГНЕ...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com