X
 
 

Ще издържи ли днешен Пловдив проверката на времето? (СНИМКИ)

10463
photo of Ще издържи ли днешен Пловдив проверката на времето? (СНИМКИ)
Снимка: Божилова
Има едно събитие в историята на Пловдив, което е поне донякъде сравнимо с предстоящото домакинство на града като Европейска столица на културата. То се е случило в далечната 1892 година на почти същото място, на което след месец ще бъде Откриващото събити е- бляскавата цветна церемония. Двете събития си приличат по това, че представят страната и се случват един път в историята. 

Днес пловдивчани се чудят как ще се случи европейската столица на културата, като дни преди откриването градът е разкопан, редица предварително обявени проекти не са завършени, някои дори не бяха започнати, а времето тече. 

Сигурно така са се чудили и през 1892 година, но дотук са приликите. Докато днес най-скептични са точно пловдивчани, тогава те са били окрилени от идеята да направят нещо почти невъзможно. И успяват.

Скептицизъм е идвал и откъм братята сърби, а вестниците в Цариград дават дори лъжлива информация и отместват изложението с 4-5 месеца насам.

Малко история. Първото българско търговско-промишлено изложение у нас политически е замислено като утвърждаване на акта на Съединението, така и неприет или приет през зъби от редица държави. Освободителят ни Русия не одобрява избора на княз Фердинанд. Пловдив все още е град, зависим от Високата порта. В страната почти няма промишленост, всичко предстои. И в този момент благодарение на Григор Начович, български дипломатически представител във Виена, една идея се заражда и обединява наистина като национален идеал цялата страна. В Пловдив стават буквално чудеса, за които редовно информира вестникът на Първото българско изложение, списван в периода на подготовката и на самото провеждане. Новините валят една след друга, организация върви не само в Пловдив, но в цялата страна.

За само десет месеца изоставеното турско гробище до Военния клуб е заравнено, отчуждени са частни имоти и на площ 80 600 кв. м. се построяват 43 държавни и частни павилиони и две гостилници.

Озеленяването е поверено на Люсиен Шевалас, който засажда десетгодишни дървета, защото за други няма време. Ноември 1891 година е топъл и позволява работата да върви интензивно. В занемареното досега място се прави водопровод, а има и езеро. За първи път се прави "електрическо осветление, гори от дървета, канали, шадравани, рибници, хиляди хора работят под управлението на един малък персонал. Министърът на финансите ръководи делото в качеството си на министър на търговията, а четирима висши чиновници обиколиха страната, за да повдигат ентусиазма". Това е финалът. Откриването символично е насрочено за 6 септември, датата на Съединението, но поради мръщенето на великите сили е преместено по-рано, на 15 август по стар стил, което пак не е случайна дата - на нея Фердинанд полага клетва като български владетел. 

Какво означава това събитие за града? Бурен подем на хотелиерски, гостилничарски и транспортни услуги, както може да се очаква. Обаче още от началото на подготовката се въвежда ред - "да не си въобразяват разни лица, които са се готвили да наемат по-добри здания около Изложението за хотел, че ще могат да турят произволни цени".

Контролират се цените на нощувките в хотелите и в частните квартири, определя се тарифа на файтонджиите и каруцарите, включително за извънградски пътувания до разни забележителности. Фенерите на улиците, където има хотели и квартири, се удвояват. На "пайтонджиите" им се нарежда да си купят нови дрехи и да се обличат прилично, защото сега с дрипите си всяват "отвръщение и страх". Правителството отпуска пари за Изложението и всяка стотинка се отчита. Във всеки голям град има комисия от държавни и общински чиновници, която отговаря пряко за Изложението - нейна задача е да подбира участници, предмети, да агитира хората.

Направен е прецизен план за организираните посещения от различни околии - започва се с Видинската, последна е Пловдивската. На сто къщи население в тая делегация по места се избират две семейства. Жените са длъжни да се облекат в празничните си носии. Помислено е за пътуването. Тогава в България е имало четири железници, българската дава 70% отстъпка, Източните железници поевтиняват билета с 45%, Австро-унгарското параходно дружество "Лойд"- с 33%, а Черноморското дружество - с 50%. Направени са маршрути по Дунав, по море и после с влак до Пловдив. В последния момент Източните железници пускат с намаление билет отиване и връщане от Солун и Цариград. Всеки околийски управител трябва да направи тарифа за сухопътния транспорт на негова територия и тя да се спазва. Интересно е, че членовете на комисиите ще пътуват безплатно до Пловдив, в средствата от правителството това е предвидено, но сами ще си купуват билета, за да влязат да го разгледат. 

Работата е изключително много, извършва се в много късо време. Какво се случва в Пловдив месец преди откриването? "Да се засили работата по поправянето на станционното шосе и калдъръма на главната улица, че както вървят досега...ще се виждаме принудени в началото на Изложението да катерим камари камъни и да се препъваме", пишат вестникарите. В тази си част ситуацията 126 години по-късно е почти същата, само дето ден преди откриването от вестника става ясно, че шосето е поправено, а днешният площад Централен няма никакъв шанс да бъде поправен за 12 януари.

Пак в тия две седмици до откриването на Изложението се издава заповед на всички притежатели на дюкяни и домове по Главната в спешен порядък да си поправят тротоарите, а ако имат полусрутени постройки, да ги съборят и оградят с дървена ограда. Всички граждани да си приготвят "пряпорци", е указанието. За да не се веят "всякакви парцали", кметството ще направи три размера знамена и ще ги продава. Въвежда се такса за хляб и храна, за да се овладее "безграничното своеволие на цените". Касапите се наставляват да се снабдят от по-рано с добитък. Правят се нови чешми, тъй като не стигат. Купуват се нови униформи за градските агенти и пожарникарите и им е заповядано да ходят чисти и грижливо облечени. Гражданите трябва да се сдобият с книжни фенери за светлинното шоу при откриването. На бърза ръка да се поправи шадраванът на Главната, да се съборят бараките около него и да му се докара вода. Всеки ден с вода да се полива улица Станционна, която води от гарата до изложението, за да не се вдига прах. Всички обществени здания да се почистят и отвън, и отвътре, особено това важи за хотелите и хановете. За милионния поток посетители, който се изсипва в продължение на двата месеца на Изложението, и за реда се грижат още сто стражари, командировани от страната.

От идеята за Изложението, кой знае защо, странят представителите на еврейския етнос в Пловдив и заслужават укора на вестникарите - "утре ще правят еврейски бал в полза на еврейските училища и ще канят наляво и надясно, а тук не искат да участват." Укорът не подминава и Главната дирекция на пощите и телеграфите, която не откликнала на молбата да свърже с телефони директорите на важните институции в Пловдив. 

Удивителен е оня дух, който е сътворил истинско чудо, чиито следи остават и до днес. Цар Симеоновата градина е мястото, на което е било Изложението, впоследствие остава като парк и до ден-днешен е доказателство за това, че решим ли да се обединим в името на един идеал, равни нямаме. 

Проверката през 2019 година ще покаже доколко сме успели да съхраним тоя дух. И дали днешният град ще издържи проверката на времето.

Автор: Веселина Божилова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Днес на "Хълма на освободителите - Бунарджик" стоят няколко машини с по един човек във всяка, така машините няма да се уморят като работят а хората спокойно си дочакват края на работното време ...
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Щом ГЕРБ кмета си прибира "неговите 10% " ...
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Ето какво се падна на зрелостниците на матурата по БЕЛ

Върху "Косачи" на Елин Пелин разсъждават зрелостниците днес, 21 май на матурата по български език и литература, съобщи БНР. Темата бе избрана...