Ще се разплете ли "плетката" около боклуците, унищожавани в България

7163
Ще се разплете ли "плетката" около боклуците, унищожавани в България
Снимка: Районна прокуратура - Стара Загора

Площадка за боклук откриха край гълъбовското село Обручище и прокуратурата наблюдава досъдебното производство, в което участват и регионалните структури на ДАНС и МВР… Игла в купа сено ли е площадката, че толкова време трябваше, за да се открие?

А проблемът с обгазяването на Гълъбово и близките села и оплакванията на хората, живеещи там, са от години. Дори през септември 2019 г. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора издаде акт за спирането на шестте котли на ТЕЦ "Брикел", тъй като горели непозволени отпадъци.

По това време тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров лично разпореди на екоминистерството да провери "Брикел", "Топлофикация - Перник", ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация - Сливен" заради изгаряне на биомаса. Много скоро след това старозагорската инспекция отново разреши на централата в Гълъбово да заработи, защото така или иначе беше разрешила горенето на боклуци…

Местните избори вече чукаха на вратата, а гръбнакът на социалния мир в община Гълъбово е "Брикел". Повече от половината работещи в централата са от общината, тя осигурява и отоплението през зимата на институции, училища и здравни заведения в града.

Хората протестират, но най-вече в социалните мрежи, по улиците на провинциалното градче не излизат… Защо? Все пак двете необгазяващи ги американски централи - "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", са социално отговорни и влагат средства за благоустрояване на градчето и за подпомагане на семейства с нелеко социално положение. Затова за спасение от смрад и обгазяване разчитат на НПО-та като "За Земята" и "Грийнпийс" - България.

Кметът Николай Тонев пък още преди предизборната си кампания за пети мандат, който вече тече, заяви, че експерти от Италия ще правят предпроектно проучване за изграждането на завод за преработка на неопасни битови отпадъци и имало кандидати от чужбина да направят инвестицията от 180 милиона евро. Значи ще се отворят работни места. В необозримо бъдеще, но все пак…

А ако италианският разслeдващ журналист Чезаре Джуци не беше заговорил за връзката на пътуващи отпадъци от страната на Ботуша към България и връзката на схемата с мафията, ако нямаше воден режим в Перник, ако не беше разследван Нено Димов, щеше ли да се стигне до площадката за отпадъци край Гълъбово?

Едва ли… Големият въпрос е - като се дръпна конецът около екоминистерството и вносните боклуци, ще се разплете ли цялата плетка, в която са заплетени всички институции, отговорни за екологията в България, държавна и местна власт, бизнес, прокуратура, съд? Това ще покаже близкото или по-далечно бъдеще, но вероятно Димов ще е единственият изгорял бушон, а пък по-дребните предпазители, които стоят по места и забраняват и разрешават горенето на отпадъци, ще си останат по местата и "плетката", макар и пообъркана, едва ли ще се разплете докрай.

Автор: Таня Попова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com