Складът, в който няма нужда от ключове за осветление

8041
Складът, в който няма нужда от ключове за осветление

Има ли изобщо такъв склад и значи ли това, че там винаги е тъмно? Отговорите са да и не. Първият „зелен” склад у нас, конструиран от Пивоварна „Загорка”, няма нужда от ключове за осветление, защото то, подобно на повечето неща в съоръжението, се управлява по доста иновативен начин – чрез датчици.

Това не е единствената хитрина, която спестява енергия и прави склада еко. По-добрата изолация на стените премахва нуждата от охладители. Заедно с бързите врати, топлинните завеси  предотвратяват охлаждането и затоплянето на обема на склада в различните сезони. На покрива на сградата пък са разположени соларни панели за топла вода. Чрез тях компютърната система BMS контролира разхода на енергия.

Пускат еко автобус в София

София бъде първият град в Европа, в който ще пътува специалното екологично возило. Маршрутът му ще бъде същият, като този на тройлейбус...

В днешно време много еко технологии са изградени около теорията, че нищо не трябва да се изхвърля. На този принцип в „зеления” склад е интегрирана и система за събиране и оползотворяване на дъждовната вода.

Съоръжението е конструирано така, че вътрешните помещения без прозорци се осветяват чрез иновативната система “Solar Tube”, която „пренася“ дневната светлина до тези помещения. Източниците на изкуствена светлина в помещенията на „зеления” склад са базирани на LED технология.

„Сградата на зеления склад е уникална, защото това е единственото подобно съоръжение от този клас на територията на България, както и единственият зелен склад за готова продукция в системата на Хайнекен в света”, заяви изпълнителният директор на „Загорка АД” Николай Младенов.

Изграждането на „зеленото” съоръжение продължава почти три години. Днес то се разпростира на площ от 3000 кв.м.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com