Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скопие да забрави македонистките "вредности" по пътя за ЕС

27 май 2024, 09:39 часа • 11075 прочитания

Откъде минава пътят на Скопие за Европейския съюз? Въпрос, който миналата седмица стана особено актуален на Балканите. Накратко, България напомни на македонските политици, че пътят на Скопие за Брюксел минава през София - стори го българският президент Румен Радев, служебното правителство също подкрепи позицията. За Гърция пък маршрутът е през Атина.

За да не объркваме навигацията и за да сме обективни, трябва да кажем, че и двете са верни. Не може нито без единия машрут, нито без другия. Без разбирателство с България и Гърция и без тяхната подкрепа - Република Северна Македония не може да започне преговорен процес, както беше с членството ѝ в НАТО.

Нека си припомним, че Скопие стъпи на пътя за Европа и към Алианса благодарение на Договора за приятелство с България през 2017 г. и на Преспанското споразумение с Гърция през 2018 г., с което година по-късно страната смени името си на Република Северна Македония. ОЩЕ: НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

С други думи България и Гърция дадоха "зелена светлина" за членството ѝ в НАТО. Нещо, което новоизбраният президент Гордана Силяновска-Давкова изглежда удобно забравя, нарушавайки Договора от Преспа, както забравя и за френското предложение, което страната ѝ е ратифицирала и което предвижда вписването на българите в македонската конституция. ОЩЕ: България и Македония през 2022 година: Гаранция - Франция

Истината е, че преди да стегне багажа си и да мине през Атина и София - Скопие трябва да остави македонистките "вредности", което на така наречения македонски език означава ценности и най-вероятно е заемка от сръбски.

Политиката на македонизма, основана най-вече на омраза към българите, не е ценна с нищо. Напротив, навредила е на много македонски българи в миналото. Вредна е и в момента както за отношенията с България, така и за приятелството между хората от двете страни на границата, много от които даже и роднини. 

Ето защо, за да не спука гума по пътя за Брюксел, македонистките "вредности" нямат място в куфара на Скопие и новата власт трябва да го разбере час по-скоро.

Можем ли да бъдем оптимисти - времето ще покаже, но вече има наченки, че ВМРО-ДПМНЕ, които спечелиха изборите в югозападната ни съседка, обръщат палачинката и стават едва ли не защитници на европейското бъдеще на страната си.

Може и това да е поредната им лъжа за пред евроатлантическите им партньори, но рано или късно ще се разбере - а във варианта "мижи да те лАжем" накрая пешкирът ще опере Скопие. ОЩЕ: Обърнаха палачинката: ВМРО-ДПМНЕ потвърдили пред САЩ ангажиментите на Скопие към ЕС и НАТО

 

Автор: Деница Китанова

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес