Слави Трифонов не просто изгори, а взриви всички мостове. Но това е закономерно

44573
Слави Трифонов не просто изгори, а взриви всички мостове. Но това е закономерно
Снимка: Екип на Слави Трифонов

Няколко месеца по-късно основната загадка за "Има такъв народ" започна да се разрешава. В последните седмици едва ли сте чували от Слави Трифонов и сценаристите-политици нещо за Борисов и евентуалното "изчегъртване". Ще чуете други неща: обвинения към "Демократична България" и партията на Мая Манолова. За съжаление, ако не бяха подписани от Трифонов, човек би се объркал и би решил, че идват от ПИК - малко по-обран език, но същото съдържание. Щом Тошко Йорданов намеси "джендърите", нещата изглеждат ясни. 

Далеч съм от конспиративните теории, че Трифонов представлява ДПС или дори ГЕРБ, че е много възлов "проект на Доган" и че цялата олелия около партията му е излишна, ако не сме способни да го видим като елементарно задкулисието. Едва ли. Oнези, които бяха протежата на ГЕРБ или ДПС бяха хора, които така или иначе няма какво да губят, а могат само да спечелят, в зависимост от начина си на продаване; това не важи за шоумена или дори е може би обратното. Вероятно става дума за друго - че Трифонов просто иска да бъде опозиция. И саморазправата му с другите "партии от протеста" преследва именно такава цел.

Действително, едва ли някой в "Има такъв народ" е допускал, че властта е толкова близо. Целта там винаги е била опозиционна. Първо с референдум, после с мажоритарни кандидати, после с телевизия и социални мрежи, да атакува по всички фронтове Борисов и патриотите. В повечето случаи това ставаше успешно - нека си припомним за хубави каузи като "Системата ни убива". Ако има нещо сигурно за Слави и сценаристите, то е, че са прекарали в ролята на опозиция последните 20-30 години по един или друг начин. Както политиците на прехода се сраснаха с властта, "Шоуто на Слави" и продължилата го партия е срасната с опозиционните практики. Ще стигна дори по-далеч: не съм сигурен дали така не е по-добре. Както хубаво бе казал един, проблемът на Слави е, че сега трябва да бъде едновременно хъш и чорбаджия. А този проблем, логично, няма решение - трябва да избираш. Съвсем естествено е да избереш това, с което си свикнал и в което си сигурен.

В този смисъл Трифонов излишно е обвиняван в "незряло поведение". Напротив - пречи тъкмо зрелостта, опита, комфорта, който има като десетилетен опозиционер. За силата на тези навици има красноречив пример: в момента Трифонов е опозиция дори в парламентарното малцинство, към което имаше надежди по някакъв начин да управлява. Не мисля, че в това малцинство някой му пречи толкова много, колкото простото обстоятелство, че очаква от него упражняването на власт. По тази причина мостовете не просто се изгориха, а се взривиха веднага с експлозив. И в това няма изненада. Има биографична закономерност. 

Остава въпросът: кой тогава ще управлява, като всички конфигурации в парламента вече са невъзможни? Щяхме да търсим отговор, ако той не беше очевиден - служебното правителство. А в далечен хоризонт: превръщането на това служебно правителство в политически субект. Добрата новина е, че този отговор е задоволяващ.

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com