Стратегията на Гешев - удобното оправдание Божков и главният народен трибун

13846
Стратегията на Гешев - удобното оправдание Божков и главният народен трибун
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор е недосегаемата фигура на българската съдебна система. С това заглавие излезе френското издание Le Monde.

Твърде сериозните правомощия на главния обвинител бяха отчетени и в доклада на ЕК. "В България съчетанието на правомощията и длъжността на главния прокурор оказва значително влияние, тъй като главният прокурор може да отмени или измени всяко решение, взето от който и да е прокурор, което не е било разгледано от съдия. Освен това той може да командирова прокурори до 3 месеца без тяхно съгласие и да им дава писмени указания, включително по отделни дела", се посочва в него.

Напомня се и колко трудно обвинител номер едно може да бъде свален от поста си - с квалифицирано мнозинство гласове във ВСС за предложение, което да бъде отправено към президента. И изрично се подчертава, че всички прокурори и следователи де факто са подчинени на главния прокурор, както и че правомощията му не са уникални за българската съдебна система, но има притеснения предвид комбинацията на тези правомощия с позицията на обвинител номер едно като член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Но това не е изненада за повечето българи. "Ние това си го знаем, ама той поне прави нещо", казват разни представители на обществото ни. Както сме наясно също, че определени политици ни лъжат и даже са осъдени за клевета и пак си ги избираме. Знаем си, че разпределят обществените поръчки на свои хора, "строят" магистрали в пъти по-скъпо от нормалното, обиждат избирателите си и ги плашат с "чували с трупове", но поне "правят нещо", нали така?

Така и главният прокурор бързо се справя с ударите по определени олигарси, но така и не иска да каже защо депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски не е в делото "КТБ". Камо ли да направи нещо по въпроса. Нищо, че беше наблюдаващ прокурор по делото.

Не каза колко време е необходимо, за да отговори прокуратурата автентични ли са снимките от спалнята на премиера Борисов, парите в чекмеджето, нито пък записите, за първия от които две международни лаборатории заключиха, че не е бил предмет на обработка. Именно този запис съдържа данни за престъпление. Записът гласеше "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене". Припомняме, че "Еврохолд" беше основен кандидат за изкупуване на българския бизнес на ЧЕЗ. КФН обаче направи проверка на дружеството, като прати доклада на прокуратурата и ДАНС. А на 24 октомври, 2019 година КЗК спря "Еврохолд" по пътя към ЧЕЗ, като "Еврохолд" заведе дело срещу КЗК заради това.

Главният прокурор не отговори и какво става с разследването срещу Владислав Горанов. Проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър Владислав Горанов продължава да се държи на трупчета, след като преписката беше образувана още през ноември 2018 г. във Върховната касационна прокуратура и държавното обвинение съобщи официално за това.

Същината на вчерашното изслушване в парламента на главния прокурор обаче беше неговото недвусмислено предупреждение към депутатите. Става въпрос за промени в законодателството, които, по думите на Гешев, биха го превърнали "във фигурант като президента". И тук главният прокурор предприе обмислен и хитър ход. Той посочи, че подобни промени са инициатива на обвинияемия олигарх Васил Божков. Използвайки сянката на компрометирания в публичното пространство Божков, Гешев налага внушението, че зад всеки противопоставящ се на безконтролната роля на главния прокурор стои именно укриващият се бизнесмен.

"Ще следим дали това законодателно предложение ще бъде развито, внесено и прието и кои ще бъдат вносители", каза Гешев. Както гласи поговорката "Думам ти дъще, сещай се снахо". Далеч съм от мисълта, че Гешев наистина е безконтролен. Проблемът е, че този контрол по всичко изглежда, се упражнява зад кулисите.

А докато прокурори и помощниците им влизат в президентството, Гешев "брани" възрастните ни съотечественици от престъпници и като същински народен трибун громи родоотстъпниците. Популизъм, биха казали някои. Патриотизъм - блажени са вярващите. България е първата национална държава в ЕС, нали господин Гешев? Време е българите да решим - дали искаме да ни галят ушите или да ни казват истината. Истината понякога е тежка и неприятна, но отстояването ѝ поне е достойно. А всичко друго е преходно. Може да бъдеш инструмент на Господ, но дали е приятно твоят Бог за ден работа да получава заплата две години в парламента?

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com