Създадоха нанолазер с големината на вирус

4791
Създадоха нанолазер с големината на вирус

Учените отдавна търсят начин да използват лазерите в процесорите на компютрите. С тяхна помощ информацията може да се предава значително по-бързо. Проблемът е в това, че размерът на устройствата, генериращи лазерен лъч, е ограничен от дифракционен лимит. Т.е. генераторът не може да бъде по-малък от половината от дължината на светлинните лъчи. Така, за червения цвят с дължина на вълната от 700 нанометра ограничението е 350 нанометра, предаде КРОСС.

Нанометърът е единица за дължина, производна на единицата метър. Един нанометър е равен на една милиардна част от метъра (1 nm = 10-9 m) или на една хилядна част от микрометъра. Използва се за измерване на разстояния в нанотехнологиите.

Лазер обезопасява ядрени отпадъци

Европейският съюз инвестира 900 милиона долара, за да създаде лазер, който да обезопасява ядрени отпадъци. Той ще бъде най-мощният по...

Но в последно време започнаха да се използват процесорни елементи с размер само 22 нанометъра. Американските изследователи от Северозапания университет /Northwestern University/, създадоха най- миниатюрното лазерно устройство, което може да се оприличи по големина с вирусна частица. То може да бъде интегрирано в силициеви фотонни устройства и най-малките биосензори.

Получаването на толкова малък размер стана с помощта на иновационно техническо решение. Ако при обикновените лазери усилването на светлината става по време на многократно отражение в цяла система от огледала, наречена оптически резонатор, то в новото устройство в качеството на резонатор се използват димерни молекули, които имат в състава си златни наночастици. Разделени, те образуват кух резонатор под формата на папийонка.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com