Траките могат да са неподозираният коз на българския туризъм

13100
Траките могат да са неподозираният коз на българския туризъм
Снимка: Bulgariatravel

Когато генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН идва на крака в София и ни казва нещо, вероятно е полезно да се заслушаме. И да го чуем.

Вчера Талеб Рифай заяви, че българският туризъм има изключителен потенциал и стои върху "златна мина" - наследството на тракийската цивилизация.

Рифай заяви, че трайкийската цивилизация е българска, че "правата" върху нея не могат да бъдат оспорени от никоя друга държава и че България трябва мощно да рекламира това свое наследство, за да разбере за него целият свят.

И е абсолютно прав. Българският туризъм, в своята културно-историческа парадигма, винаги е пренебрегвал най-ранната античност. Ние се рекламираме пред чужденците с народни носии и нестинарки. И на никой не му хрумва да покани целия свят в земята на Орфей и Спартак.

Историческите мистификации, от които страдаме от поколения, вече по-явно вредят и на туризма.

Защото самите ние не сме свикнали с мисълта, че сме наследници на траките - хората с първата писменост в света, хората, обработвали злато първи, хората, дали земеделието на Европа и като цяло, направили европейската цивилизация в Античността развита и просперираща. Не сме свикнали да смятаме, че Спартак е българин. Трябваше един чужденец да дойде и да ни го съобщи.

И следователно, туризмът ни не е свикнал да се рекламира в тази светлина. А подобна стратегия би била изключително печеливша.

Гърция проглушава ушите на света за всяка своя археологическа находка. Гърция е принудила милиарди хора да я смятат за люлка на цивилизацията. Често, с методите на преувеличението, манипулацията или чистата заблуда.

Всичко онова, за което гърците лъжат, при нас е доказана истина. И въпреки това, ние не използваме този ресурс. Изключително големи части от древногръцката култура, митология, традиции и вярвания е всъщност заимствана от траките. Това е лесно доказуемо, но ако ние, най-заинтересованата страна, отказваме да го направим, как светът ще разбере и как ще започнем да печелим от това?

Както Талеб Рифай подчерта, туризмът не е толкова какво имаш, а как го представяш. Можем само да спечелим, ако най-накрая осъзнаем, че историята ни е капитал, който може да се използва изключително успешно. Тракийските светилища трябва да престанат да са купчина камъни, от които само археолозите се впечатляват. Надписите от Ситово, Кранево и Градешница трябва да престанат да са просто сензационни новинарски заглавия. И траките трябва да престанат да са само някакъв отдавна изчезнал незнаен народ. Защото те могат да са билетът ни към това да се превърнем в една от най-магнетичните и атрактивни туристически дестинации в света.

И не, това не звучи гръмко или пресилено. Имаме повече от тай-големите туристически градове и държави. И е само въпрос на далновидност, ум и воля да го докажем.

Автор: Десислава Любомирова

Ново проучване потвърди: Гените ни не са славянски и тюркски, а тракийски и прабългарски

Едно научно изследване на генетичния код на българите е на път да заличи дълбоко вкореняваната у нас вяра за тюркско-алтайския ни произ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com