X
 
 

Турция избра - какво ще избере България?

4508 22
photo of Турция избра - какво ще избере България?
Снимка: Getty Images/Guliver
Турция избра "ДА". При такъв резултат, ако анализираме реалистично перспективите, очакваното и предпоставено от геополитическите, демографски и икономически реалности втвърдяване на режима в Анкара и преминаване към еднолична авторитарна власт краткосрочно би стабилизирало югоизточната ни съседка. Икономическото развитие може да се ускори, изцяло доминирано и водено от държавата и правителствените програми. Турската икономика и държава най-вероятно ще възприемат милитаристичен режим на управление и посока, подобно на Германия през първата половина на миналия век.

Алтернативата би била нестабилност, прерастваща в хаос. Демокрацията краткосрочно не е обещаваща за интегритета на Турция, нито за силата на управлението в Анкара. Дългосрочните перспективи, уви, остават мрачни и не могат да се обърнат или предотвратят с краткосрочно стабилизиране под силна ръка. Референдумът не е в състояние да реши или умиротвори вътрешните разделения в Турция, а тъкмо напротив.

Независимо от очакваното сумтене, Запада реално ще подкрепя краткосрочно новата стара власт в Анкара. Геополитическите и стратегически приоритети ще отстъпят пред реториката за демокрация и европейски ценности.

Ердоган успя - какво ще се промени в Турция?

Вчера, 16 април, в южната ни съседка Турция се проведе дългоочакваният референдум за промяна на конституцията и разширяване на правомощ...

За Анкара военно-стратегически ще е по-важно взаимодействието със САЩ, отколкото с ЕС. Анкара знае, че във Вашингтон нямат особени причини да не партнират с тях, докато те показват готовност да партнират със САЩ. Същевременно, по някои екзистенциални за Турция въпроси на региона, стратегическите интереси на двете страни се разминават.

Спрямо ЕС, за Анкара ще е по-изгодно и логично да води политика и дипломация tête–à–tête с отделните страни-членки, отколкото с Брюксел — подобно на САЩ и Русия. Това ще направи ЕС да изглежда още по-неспособен и слаб външнополитически.

Поведението на България ще е плахо и внимателно. За тринадесет години от влизането си в НАТО, България се постави в позиция да разчита предимно и главно на съседна Турция за обезпечаване на колективната ни сигурност. Докато България продължава да е консуматор на колективна сигурност и бреме за партньорите си в НАТО, с изявени сантименти към Русия и сервилна реторика към партньорите, недоверието към страната ни ще расте. Дори по отношение на дипломацията и връзки с Русия, България е неспособна да допринася за пратньорите ни, както може и го прави например Йордания — без да е нито в НАТО, нито в ЕС.

Ердоган печели само с три процента, Турция ще е президентска република

Разликата между "да" и "не" на турския референдум за конституционните промени падна до 3 процента при 97-процентна обработка на бюлетин...

Демографското и икономическо отслабване на една територия предпоставя нестабилност и конфликти. Ако България не си намери функцията и приноса в НАТО и ЕС — други ще го сторят.

Третата световна война вече преминава в нова фаза. А за България започва нова фаза на добросъседски взаимоотношения.

Автор: Илия Лингорски. Г-н Лингорски е президент на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество и председател на Европейския институт за стратегии и анализи. Изпълнявал е длъжностите заместник-министър на финансите по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, ръководител на Държавното съкровище, подуправител на МВФ за България, председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Actualno.com

Етикети:

22 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Този Лингорски си е направо ЛИНГУРИН ! Бозайник на чужда копаня .
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • @ 6.1 ''зад загрижеността на пути...'' 10 @ 6.1 ''зад загрижеността на пути...'' преди 1 година Профил на трол?
  Путин говори за Ердоган, все едно за Русия. Толкова много си приличат режимите, понеже са изградени на лична преданост и роднинство, преминаващи през идеологията на новия руски шовинизъм на такива като Путин и Дугин и през използване на православието и на новия турски шовинизъм, но през исляма за случая на Ердоган. И корупцията им е една и съща. Милиони за джоба им са днешното нормално. Един турск виж още ›› и министър преди няколко години бе взел подкупи само за няколко години от 52 млн. долара, и нищо не последва, понеже е от управляващата тайфа. Синът на Ердоган, който се явява нещо като тукашния ПЕЕЕВСКИ(имам предвид манталитета му, не външния му вид), виден депутат и директор на ДАНС, говори през 2013 г. в телефонен разговор с баща си (лесно се намира в YТюб), че в касата в една от къщите им има още нескрити от разследването на Гюлен 30 млн. долара, а в кутия за обувки в мазето на един от приятелите им, по съвместителство директор на една от най-големите банки, бяха намерени 4 млн. долара. Парите 30 млн. са били от потулена дълговременна сделка с ембаргов нефт от Иран срещу злато от Турция и други страни, чрез ирански бизнесмен, приятел на управляващата фамилия Ердоган, на когото тя разрешила за последната година, преди американците да го арестуват, да прекарва по 1 тон да ден злато на обща стойност 28 млрд. долара! Бизнесменът раздал 60 млн. долара подкупи, от които на вътрешния министър, също авер на Ердоган, 5 млн. зелени, да му уреди турско гражданство и паспорт. Бедна ни е фантазията. Но властта не можа да падне тогава заради намесата на питин във войната в Сирия и ДУгин помогна на ердоган да спретне ''преврат и контрапреврат'' по КГБ образец и Ердогановци успяха да разчистят с кръв и масови репресии всички по пътя си. Сега този бизнесмен и един от директорите на тази банка са окошарени в лошата Америка, дето все се оправя с проблемите по света, включително в Сирия, и се е разприказвал. Това е една от причините Ердоган да извършва масовите чистки, за да остане той, фамилия и приятели на власт колкото може, необезкопоявани ОТ СЪДА - неподсъдни. Това е също една от причините двамата Ердоган – Путин да са първи дружки, наред с шутове като Песков и чучела като Медведев и такива като верния охранител на лукойл и газпром Боко, който се кланя и на ердоган по заповес джуджипутин
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хахаха, ти виждал ли си 4 или 30 млн. долара бе момче , хайде по сериозно. Ще се съберат в кутия за обувки ама друг път ....
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Булгаристан чрез пИдалисимус Боко че прай сффирки на Ердухан. Може и да са взаимни.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • @4.1 - ПРИКАЗКАТА ЗА''УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ'' НИ ЗАТРИВА 8 @4.1 - ПРИКАЗКАТА ЗА''УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ'' НИ ЗАТРИВА преди 1 година Профил на трол?
  В България по време на избори НЕ надделяват "умните и красивите", както ги нарече червената дърта чанта Велислава Дърева, а матрияла на батбойКОЙ,чалгализиран от слави-доган-шоу и порусначен от руските патриоти и гласува комунистически-носталгично, а после ВСИЧКИ трябва да се ''радваме'' на последиците от "мъдрото" гласоизпускане! Няма критична маса от мисл виж още ›› ещи гласоподаватели, които да предизвикат промяната, която е заложена с членството ни в ЕС. И не трябва непременно да са''красиви'', но е задължително да са умни - с експертиза и загрижени за просперитета ни! И то, не в кавички!
 • Октомври 8.1 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  Абе нали квичеше през 2013 точно обслужвайки интересите на борисов бойко дето пък за любимият ти юнкер е един от най големите му приятели.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • НАРОДЕН ФРОНТ 7 НАРОДЕН ФРОНТ преди 1 година Профил на трол?
  Македонецъ / Октомври/ vs Lumpenstreet * умните и красивите. Една от бедите на разлагащата есейщина е в това , че наложи вечният компромис. Аз НЕ ТЪРСЯ КОМПРОМИС С вас Либерастки г*ДОВЕ/ДКИ НИКАКЪВ. ИЛИ ИЛИ , БОРБАТА ЩЕ СТАВА БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ ДА ЖИВЕЕ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ FU*K OFF eu/nato AND K*ll.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Добре че нищо не зависи от Октомври, ако зависеше отдавна да е превърнал България в копие на Северна Корея. Нека хората да сравнят. Преди са били една държава с общо развитие. Сега Северна Корея - приятел на Русия и под руско покровителство е с 580 долара годишен брутен вътрешен продукт на глава от населението при чудовищни политически репресии и извращения. Южна Корея - приятел на САЩ и под амер виж още ›› . покровителство е с около 28000 долара брутен вътрешен продукт на глава от населението и там хората живеят щастливо и доволно.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ПУТИН АКБАР - диктатори от вси страни сношавайте се 6 ПУТИН АКБАР - диктатори от вси страни сношавайте се преди 1 година Профил на трол?
  Не е смешно , а е факт: големият''демократ'' Путин брани своя събрат по ''демократичност'' Ердоган от демократичните врагове на Запад,щото гледали референдума с неодобрение заради неговото осъществяване след масови репресии срещу стотици хиляди реални и измислени противници на властта в армията, полицията, сред учителите и университетските преподаватели,затв виж още ›› аряне на стотици фирми,срива на свободата на словото и на независимостта!! на съдебната система.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  зад загрижеността на путин стои същата употреба на демокрацията за постигане на ЕДНОЛИЧНА власт - референдума в Турция е същото шоу като организирания на бърза ръка референдум за присъедявне на окупирания от руски войски украински полуостров Крим . Русия настоява, въпреки факта на окупацията, че това си е чисто руска?? работа и днес настоява че референдума на ердоган си е чисто турска работа. От виж още ›› русска гледна точка референдумът в Турция укрепва властта на путиновия побратим Ердоган и удобен повод за Москва да приравни пировата му победа към кримския им Пир.Остава да видим как тукашните побратими на големите руско-турски ''демократи'' ще аплодират изявлението на руските приятели на Ердоган, които дават рамо на толкова близкия до сърцето им диктатурата, постигана с ''демократични'' средства.
  : 1 !
 • Октомври 6.2 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  ТОЧНО ТАКА ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН АКБАР.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  съвсем ясно се вижда, защо в старите демокрации в Европа има голяма и добре образована средна класа и на културно и интелектуално ниво - популизмът(православния нацизъм и политизирания ислямизъм) вирее в опасно големи %-и, където има голямо разслоение между малкото много богати и многото много бедни
 • Македонецъ 5.1 Македонецъ преди 1 година Профил на трол?
  Съвсем ясно се вижда , че ти си либерастка г*Д / есейска/ Това разслоение за което говориш не само не се намали , а се увеличи 10 год от както сме в ОМРАЗНИЯТ ес. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ ДА ЖИВЕЕ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СЪЮЗ С РУСИЯ
  : 10 !
 • Македонецъ 5.2 Македонецъ преди 1 година Профил на трол?
  Либерастка г*Д ЗАЩО СЛАГАШ МИНУС ? НИМА НЕ СМЕ В ес от 2007 ? НИМА ТОВА ДЕТО ПИША ЗА РАЗСЛОЕНИЕТО НЕ Е ФАКТ ПРЕЗ 2017 ?
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  както България е разцепена на две между диктаторска феодална Русия и западната цивилизация, така и Турция при Ердоган се разцепи между Изтока/исляма и западната цивилизация. И пак подобно на България, ориентираните към западната цивилизация са повече културните хора, повече образовани, ерудирани, отворени, светски, цивилизовани, същите като средния европеец. А другите са даже и някои повече богати виж още ›› от тях като мутри и нови милионери, са с потурест манталитет, мразещи Европа и Америка, ЕС и НАТО, като нашите ТЪПИ комуняги и русофилска измет.
 • Македонецъ 4.1 Македонецъ преди 1 година Профил на трол?
  Ти си либерастка г*Д / есейска/ . Приказката за умните и красивите се изтърка и при това прекалено. Тези умни и красиви сред дето си и ти работите за Чудовището в Брюксел дето пък е Основен покровител на ислямизма/османизма от десетилетия , на фашистите/ките в Киев . FU*K OFF eu/nato. И ПРИ ПОБЕДА НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ ЩЕ ОТГОВАРЯТЕ ЗА делата си.
  : 9 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ НАРОДЕН ФРОНТ 3 Македонецъ НАРОДЕН ФРОНТ преди 1 година Профил на трол?
  КОЛКО НОЩИ АЗ НЕ СПАХ , КОЛКО МЪКА ИЗЖИВЯХ , КОЛКО ПЪТИ Темза ИЗВЪРВЯХ / FU*K OFF United kingdom*nato/ ДА СЕ ВЪРНА В МОЯТА ХУБАВА СТРАНА МАЙКА , ТАТКО ДА ПРЕГЪРНА ...... МОЯ СТРАНА МОЯ БЪЛГАРИЯ МОЯ ЛЮБОВ МОЯ БЪЛГАРИЯ / FU*K OFF AND HATE eu/ СЪЮЗ С РОССИЯ СЪЮЗ С РОССИЯ СЪЮЗ С РОССИЯ ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ FU*K OFF eu/nato ANF HATE AND K*LL.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ии 2 ии преди 1 година Профил на трол?
  глупости. защо не дадоха инджирлик ?
 • Македонецъ НАРОДЕН ФРОНТ 2.1 Македонецъ НАРОДЕН ФРОНТ преди 1 година Профил на трол?
  МНОГО ЗДРАВЕ И ПОЗДРАВИ ЗА ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН СЛАВА АРМИЯ РУСИЯ ЗА ДОНБАС И СИРИЯ FU*K OFF eu/nato AND K*LL.
  : 10 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Йотова: Президентът не отиде в Русия да ...

Президентът Румен Радев не е бил на посещение в Русия, за да възкресява енергийния проект АЕЦ "Белене", а е построил отново един мост, ...

missing image
Дневен хороскоп за 27 май

Овен Тази неделя отделете малко време, за да организирате малко събиране в тесен кръг от приятели или посетете такова. Това ще повдигн...

missing image
Борисов пред Порошенко: Мир и инфраструр...

Премиерът Бойко Борисов се обяви за мир и повече инфраструктурни проекти при посещението си в Киев, столицата на Украйна, където е на в...