Внимание – домакинстването е опасно за вашето здраве!

17980
Внимание – домакинстването е опасно за вашето здраве!

Дами (и някои господа), внимавайте – домакинстването може да бъде вредно за вашето здраве, предупреждават учените. Този извод е на американски специалисти, провели ново изследване сред група добровоци, занимаващи се с „къщна“ работа, пише raut.ru.

На база събраната информация учените стигнали до заключението, че домакинството влияе зле на здравето, като най-много от него страда сърдечно-съдовата система.

Изводът е направен след анкета, проведена сред повече от 100 работещи жени и мъже. Резултатът бил неочакван – оказало се, че онези, които, наред с ходенето на работа, плащат сметки, пазаруват, чистят дома и т.н., по-често страдат от повишено кръвно налягане.

Според учените, причината е в съвременния ритъм на живот. Такива хора просто не разполагат с време за почивка или за собствени занимания. Това носи допълнително емоционално натоварване, което, в съчетание със съвременните ни „спътници“ – стрес и депресия, води до влошаване на здравословното състояние.

Основната причина за повишеното налягане при домакинстващите са традиционните „женски“ занимания –почистването на дома, приготвянето на храна и купуването на различни продукти за всекидневието.

Това води до непрекъснат стрес, който е свързан с товара от поемането на отговорност и желанието за изпълнение на задълженията максимално най-качествено, поясняват изследователите.

Значително по-малко влияят на здравето плащането на потребителски сметки, ремонтът на автомобила, както и планирането на семейния бюджет. Това се дължи на факта, че подобни проблеми по-често са очаквани и решението им обикновено се търси на „семеен съвет“, а не автономно.

Като „безопасните“ за здравето домашни задължения могат да бъдат разглеждани грижите за децата и домашните любимци.

Според изследването, те не влияят негативно на кръвното налягане.

За да избегнат артериална хипертония, учените съветват домакините да не поемат цялата тежест на грижата за дома върху себе си. Необходимо е тя да бъде поравно разделена между членовете на домакинството, изхождайки от възрастта и способностите на всекиго. Нужно е още да се обсъждат плановете с цялото семейство, за да се разпределя отговорността между всички, допълват още учените.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com