Заради Кирилов ГЕРБ да назначи министър на статусите

11621
Заради Кирилов ГЕРБ да назначи министър на статусите
Снимка: БГНЕС

Данаил Кирилов вероятно ще остане в историята като първия министър, отишъл си заради статус. Това е постижение. След като му бе забранено да поема риска да каже какво мисли и още по-лошо - да го пише публично - Кирилов го направи втори път. С целия словесен блясък, на който е способен, нарече протестиращите "безумно красива сган". Реакцията не закъсня - щом ти забранят да пишеш във фейсбук, значи правилно са преценили рисковете от това. Поне такова е предположението ни - таймингът на оставката съвпадна и с предупреждението за статусите на Кирилов от самия Борисов. Словото обаче е такова нещо, дори и глупашкото слово: усети ли, че е обект на репресия, намира начини да се провре и да каже каквото има и иска да каже. Цензурата е картонен бент пред природната му мощ и се е огъвала неведнъж пред нея в историята. Кое е последното нещо, което казва министър на ГЕРБ преди да си подаде оставката?

- Дай пък да видим какво ще стане ако напиша един статус. 

Оттук насетне е видимо следното: в новия основен закон може да се впише разкриването на министерство на статусите. В него трябва да работят опитни редактори, към които всяка публикация на министрите на ГЕРБ да бъде препращана. Пазачи на входа на социалните мрежи, назначени, за да спестяват куп главоболия, професионалисти. Преди на властта й бе лесно: всеки министър можеше да се изложи по време на пресконференция, в сутрешен блок, в ограничени часови пояси. Социалните мрежи обаче им дадоха възможност да бъдат проактивни в глупостта си, да я изваждат на показ, когато те преценят и поискат. Може ли въобще да има по-рискова ситуация за едно управление? Преди премиерът знаеш например, че министерството има пресконференция в 16.00 часа и поне до 16.00 може да си спокоен, че всичко ще бъде наред. Сега е друго: ставаш сутринта и просто прочиташ безумния статус, моментално прихванат, разшерван, осмян, иронизиран. Вече е късно: до 16:00 часа ще е обиколило всички възможни стени и то без услугата на журналисти.  

В министерството на статусите ще работят неуморно: хиляди заявки за всякакви глупащини, които са си седяли на мирно и тихо в главата на авторите им толкова години наред, необезпояващи никого извън тесния семеен и приятелски кръг. Сега обаче става страшно: валят предложения протестиращите да бъдат наречени "безумно красива сган" и редакторите в министерството се задъхват от подобна агресия. Чакайте, г-н министър, кажете го малко по-добре - примерно "убедените в красотата и правдивостта на протестите си хора, които не разбират, че така подлагат под въпрос стабилността на държавата". Но г-н министърът не ще и да знае подобна фина намеса - безумно красива сган и толкова. Късно е вече. Страната се състои от апатични мнозинства и бдителни тулупи - току-виж бдителните тулупи запалили апатичните мнозинства, прихващайки всеки такъв статус, и засилили вторите към избори. Пак неприятности. 

Но на кого ни оставя Кирилов? Беше добре замислен - публиката се нуждаеше от нов словесен титан след оставката на Цветанов и когато той дойде, всички си отдъхнаха - ето нов талант и нови поводи за забавление. В това отношение има една арка на мисълта - тя започваше от Лъчезар Иванов, преминаваше през Цветанов и стигаше до Кирилов. Възможно ли е от нея насетне да има интелектуален растеж? Човек се колебае: хем му се струва невъзможно, но и след Цветанов ни се струваше, че няма как, а се намери вариант. Това, по свой начин, е безумно красиво.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com