Африкански президент изумява - обеща на избирателите си място в рая

5421
Африкански президент изумява - обеща на избирателите си място в рая
Снимка: Getty Images

Президентът на Зимбабве - 80-годишният Емерсън Мнангагва - призова хиляди свои поддръжници да гласуват, за да постигнат "гръмка победа" на изборите този месец. Той направи и любопитно обещание на митинг в сряда - че хората, които гласуват за неговата управляваща партия ZANU-PF, ще отидат в рая.

Партията е на власт от 43 години. Мнангагва, който пое властта в южноафриканската държава с преврат през 2017 г., също така предупреди поддръжниците си да не участват в насилие в навечерието на вота на 23 август. Този призив беше отправен дни след като привърженик на опозиционната партия беше убит. Твърди се, че извършителите са активисти на управляващата формация.

Още: В Зимбабве приеха закон, забраняващ критиката към властта, било патриотично

"Извършителите на насилие ще бъдат изправени пред съда без страх и благоволение. Затова ви казвам - никога не упражнявайте насилие, ние ще се справим с вас", каза Мнангагва, цитиран от Associated Press.

Президентът и партията му извършват репресии

Международни правозащитни организации, включително Amnesty International и Human Rights Watch, обаче твърдят, че независимо от думите на президента, в Зимбабве се наблюдава брутално потискане на всякаква опозиция, а Мнангагва и ZANU-PF използват институции като полицията и съдилищата, за да арестуват критици, да забраняват опозиционни митинги и да задушават всяко предизвикателство към тяхното управление.

Основният опозиционен лидер Нелсън Чамиса заяви в интервю за AP миналата седмица, че зимбабвийците често са заплашвани от смъртоносно насилие, ако не подкрепят управляващата партия.

Още: Блумбърг: Богати руснаци се интересуват от сафарита в Зимбабве

ZANU-PF е управляващата партия в Зимбабве от независимостта от 1980 г. насам. Поддръжниците на митинга в сряда получиха подаръци - хляб в пластмасова опаковка с лика на Мнангагва.

"Ние завинаги ще вървим напред", заяви президентът на митинга в столицата Хараре. "Никой няма да ни спре да управляваме тази страна. Ние сме единствената партия, която донесе независимост и свобода на колонизирания народ на тази държава. Ние изгонихме империализма".

"Така че ще бъдете загубени, ако не гласувате за ZANU-PF - ще сте предали нашите борци за свобода. Нуждаем се от гръмка победа, за да затвърдим трудно извоюваната си независимост", допълни той.

Зимбабве под санкции, президентът все по-близък с Русия и Китай

Зимбабве е под санкции на САЩ и ЕС и като цяло е избягвана от Запада в продължение на 20 години заради нарушенията на човешките права по времето на автократичния бивш президент Робърт Мугабе, който почина през 2019 г.

Мнангагва замени тогавашния лидер на ZANU-PF Мугабе с преврат през 2017 г. и спечели близки и оспорвани президентски избори срещу Чамиса през 2018 г. Чамиса отново ще предизвика Мнангагва за президентския пост на изборите този месец и вече отправи обвинения в манипулиране на изборите.

Мнангагва обеща нова ера на свобода и демокрация, след като замени Мугабе, но критиците му твърдят, че това не се е случило и че той е също толкова репресивен, колкото и предшественика си.

Икономиката на Зимбабве, която се срина в условията на рекордно висока хиперинфлация, довела до отказ от валутата на страната през 2009 г., почти не се е подобрила, въпреки че има признаци, че някога силният селскостопански сектор се възстановява.

Отстраняването на Мугабе породи и надежди, че отношенията на страната със Запада ще се възстановят. Вместо това обаче Мнангагва засили връзките си с Китай и Русия и прие президента на Иран на държавно посещение миналия месец, когато Мнангагва говори за солидарност и заяви, че и двамата са "жертви" на западните санкции.

Богатите минерални ресурси на Зимбабве, които включват злато, диаманти, платина и големи новооткрити находища на литий, също доведоха до засилен интерес от страна на Китай. Миналия месец китайска компания откри гигантски завод за преработка на литий в Зимбабве.

Още: Лукашенко и президентът на Зимбабве си размениха подаръци: Трактор срещу лъв (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com