Египет: Опасност от бунт заради цените?

3594
Египет: Опасност от бунт заради цените?
Снимка: iStock

През последните две години много продукти в Египет поскъпнаха двойно - наример телешкото месо, което днес е два пъти по-скъпо, отколкото преди година. В основата на поскъпването е високата инфлация, която през декември миналата година достигна 21,3 процента – най-високата от 2017 година насам. Египетската лира също се обезцени много през последните две години, посочва АРД. А слабата лира оскъпява вносните стоки.

Нова червена линия

Учени показаха скрит тунел във Великата пирамида в Гиза (ВИДЕО)

Върховният съвет по антиките на Египет обяви откриването на скрит тунел във Великата пирамида в Гиза. Великата пирамида е построена от...

В същото време правителството очертава една червена линия, отвъд която недоволството на хората не бива да преминава: „Представете си го така: хората почти не могат вече да си позволят месо, но в същото време нямат право и да се оплакват от това", казва адвокатът Ел-Ганади от Египетската инициатива за лични права.

Който си позволи такива забележки или коментари, например в социалните мрежи, рискува да бъде обвинен за разпространяването на фалшиви новини или за членство в терористична организация. Адвокатът редовно представлява в съда хора, които във Фейсбук или в ТикТок са се оплакали от експлодиращите цени и от това, че вече трудно успяват да изкарат прехраната на семействата си.

Недоволството расте

При това положение изобщо не е изненада, че недоволството на хората расте – много от тях едва свързват двата края. В същото време те виждат, че президентът Абдел Фатах Ас-Сиси влага много пари в престижни и луксозни проекти - като строежа на нова административна столица или разришяването на Суецкия канал. В същото време някои спешно необходими икономически проекти, които биха могли да подобрят живота на хората в перспектива, остават на заден план.

Очевидно египетското правителство се опасява от растящото недоволство, коeто може да прерасне в масови протести сред населението, подобни на тези от 2011 година срещу тогавашния президент Хосни Мубарак. Затова прави опит да изпусне политическото напрежение чрез някои извънредни мерки – например пускането на свобода на стотици затворници.

Омикрон е доминиращият вариант на COVID в Египет

Омикрон е доминиращият вариант на COVID-19 в Египет в момента. Това обяви ръководителят на Отдела за превантивна медицина към Министерс...

По данни на правозащитни организации като „Амнести Интернешънъл“, от април 2022 г. насам в Египет са помилвани почти 800 политически затворници - основно благодарение на силния натиск от страна на западни правителства, и най-вече на американското.

Само трик?

Правозащитници обаче твърдят, че това е трик на правителството. Адвокатът Ел-Ганади от Египетската инициатива за лични права казва пред АРД, че са помилвани само хора, които службите за сигурност не смятат за сериозна заплаха.

Известно е и друго: от април 2022 г. до днес зад решетките са попаднали нови 2500 души – с други думи броят на арестуваните по политически причини е много по-голям от броя на онези, които са били освободени.

 

Египетските мумии - вече е известно как са ги правили

Учените са открили съоръжение, използвано за балсамирането на мумии в Древен Египет. Безпрецедентна археологическа находка дава възможн...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Десетки загинали при падането на автобус в пропаст в Южна Африка (ВИДЕО)

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com